Dani matematike završavaju se danas, predstavljanjem učeničkih radova. Većina radova proizašla je iz  domaćih  zadataka u uslovima učenja na daljinu. Sakupljeni su kreativni časovi, korelacije, primjene, sistematizacije gradiva, testovi i drugi originalni i zanimljivi radov učenika Gimnazije „Slobodan Škerović” koji su predstavljeni u obliku video-zapisa ili dokumenata za preuzimanje. Među njima je i  kreativan rad našeg učenika  koji je školovanje nastavio u Velikoj Britaniji.

Uz nadu da će svaki posjetilac pronaći sebi zanimljiv rad, prepuštamo vam da istažite svijet matematike koji su predstavili naši učenici.

 

Kreativni časovi

Na kreativnom času, Sara Radonjić je svoje odjeljenje ‒ III-D upoznala s jednačinom elipse i primjerima primjene kroz neobičnu i zanimljivu interakciju. Pogledajte ovdje kako je to izgledalo.

Aleksandra Marić, II-D, bavila se korijenskom funkcijom na svom kreativnom času. Pogledajte njenu prezentaciju ovdje.

 

Utvrđivanje gradiva iz oblasti linearna funkcija i sistemi linearnih jednačina

Evo kako su učenici dvojezičnog odjeljenja I-E1 osmislili interesantne matematičke aktivnosti i igre s ciljem utvrđivanja usvojenih znanja iz oblasti linearna funkcija i sistemi linearnih jednačina.

Eldin Kajević, I-E1 – Snakes and Ladders (preuzmite rad)

Nađa Kaluđerović, I-E1 – Help Lucy (preuzmite rad i rješenje)

Damjan Stanišić, I-E1 – Unesi kod da otvoriš katanac (preuzmite rad)

 

Rješavanjem sistema jednačina pronađite pravi put kroz lavirint i otkrijte lozinku za otključavanje sefa.

Petar Abramović, I-E2 – Lavirint (rad i rješenje)

Luka Vemić, I-E2 – Znanje je bogatstvo/Saznaj PIN (preuzmite rad)

 

Riješite ukrštenicu i obnovite neke važne pojmove vezane za linearnu funkciju i razne oblike jednačine prave.

 Milica Đoković, I-E2 – Linear function-crossword (preuzmite rad)

 

Utvrđivanje gradiva iz logaritama

Upoznajte Dunju kroz logaritme. Kreativan rad Dunje Sekulović, II-H, možete preuzeti ovdje

 

Sistematizujte osnovna znanja iz logaritama kroz igre koje su osmislile učenice odjeljenja II-H:

Anastasija RutešićNonogram (preuzmite rad)

Mina RaonićSlovo i broj bojaju polje (preuzmite rad)

Mia Radović – Rješavanjem zadataka stvaramo tajanstveni oblik (preuzmite rad)

 

Utvrđivanje gradiva iz stereometrije

Uz zanimljive fotografije geometrijskih tijela, Balša Strugar, učenik III-J odjeljenja, predstavlja vam svoj izbor zadataka za utvrđivanje stereometrije.

Preuzmite prezentaciju ovdje.

 

Matematika i moda

Koliko ste se puta zapitali koja je odjevna kombinacija za vas? Pogled u ogledalo ili  komentari okoline jedan su od pokazetelja pravog ili pogrešnog izbora. Uz pomoć poznavanja dimenzija svoga tijela i zlatnog presjeka možete doći do rješenja. Kako? Otkriće vam učenice III-J: Tara Čelik, Jelena Martinović, Iva Brajković i Anđela Oluić.

Preuzmite prezentaciju ovdje.

 

Matematika i poezija

Sofija Kirsanov, učenica III-B, u okviru Dana matematike predstavlja se kroz interesantan spoj matematike i poezije. Ona ovako opisuje nastanak ideje za njen rad: „Na časovima matematike i časovima odjeljenjske zajednice moja razredna Svetlana Bogojević često je hvalila moju ljubav prema književnosti i recitovanju, koja je naizgled bila u sukobu sa svijetom prirodnih nauka, pogotovo svijetom matematike. Spomenula sam joj jednu pjesmu u kojoj se spominju matematički motivi i ona je predložila da spojimo svijet poezije i svijet matematike na nekom času ili književnoj večeri u školi. Situacija koja nas je zadesila spriječila nas je da tu ideju ostvarimo, ali je misao o neosporivoj sponi između ova dva svijeta ostala u mom umu. Čitajući, istražujući ili vježbajući matematičke zadatke, svakog dana sam nailazila na stvari koje zbližavaju matematiku i poeziju. Kao rezultat toga, nastala je ova prezentacija. Uklopila se u Dane matematike u našoj školi koji njeguju i promovišu ljubav prema matematici, približavajući je ljudima kojima su bliže društvene nauke, i otkrivaju skrivene, magične kutke u svijetu matematike koji se na redovnoj nastavi ne stižu istražiti. Bodler nas je naučio da je priroda ispunjena saglasjima, a samim tim prepliću se sve grane umjetnosti i nauke, i ’razgovore vode’. Matematika i poezija samo su dvije grane u toj šumi simbola kroz koju ide ‒ čovjek.“

 

 

Matematika i umjetnost

Damjan Lalović, učenik Tonbridge School, Kent, komentariše svoje viđenje interesantnog spoja matematike i umjetnosti: „Matematika, kao primarni antonim eksperimentalnog, prožima se kroz kreaciju živog. Kao direktno rješenje, matematika pruža efikasnost koja je neophodna u suprotstavljanju entropije i dozvoljava nastanak nečeg kompleksnog. Čovjek - inspirisan ili protivan - počinje da kreira svoju kompleksnu mikrokozmu.“

 

- The Sine of Music (Preuzmite prezentaciju ovdje).

Učenici Matematičke gimnazije na Danima matematike

Merjem Mirzahani i Karen Uhlenbek - žene matematičarke za koje treba da čujete. Zašto? Otkriće vam učenici Katarina Šljukić, Ljubomir Bulatović, Luka Ristanović (I-M), Valentina Špirić i Andrija Glomazić (II-M).

Većina vas zna pravila za rješavnje različitih tipova jednačina, a sa nestandardnim načinima rješavanja koji predstavljaju umjetnost matematičkog razmišljanja upoznaće vas učenici II-M odjeljenja Mirko Dragojević, Andrej Dlabač, Petar Rakočević i Andrea Kojović.

 

Problem Brahistohrone

Nikola Vasović, III-B, u okviru Dana matematike predstavlja vam interesantnu prezentaciju, za koju kaže: „Unutrašnji motiv za moj klip pronašao sam u mnogim preklapajućim detaljima i slojevima našeg svijeta. Čovjekov um može da spoji niti misli, ali jedino radoznali mogu da pronađu izlaz kroz lavirint naše realnosti. Hoćeš li ti biti taj koji će ga pronaći?”

 

Mape uma i trigonometrija

Pogledajte kako učenici odjeljenja II-H i II-I, pomoću mape uma, na različite načine stvaraju svoj svijet trigonometrijskih funkcija.

(preuzmite prezentaciju)

 

Primjena trigonometrije

Učenici odjeljenja II-H i II-I mjere pravu visinu predmeta koristeći njegovu sliku.

Eksperiment Ksenije Božović – da li je ovakvo mjerenje pouzdano?

 

Dunja Sekulović pomaže drugarici Kristini zahvaljujući svom znanju gradiva iz matematike.

 

Da li je lipa zaista toliko visoka, otkriće vam Mia Radović.

 

Od slike, preko Geogebre i tangensa ugla, do visine vode vas Varja Đonović i Ilija Bošković.

video

 

 

Upoznajte Dejvida Hjuma, škotskog filozofa, kroz kreativni domaći zadatak naših maturantkinja

 

 

 

 

 

Testovi

Učenik II-D Čedo Čelik predstavlja interesantnu kombinaciju zadataka za obnavljanje gradiva prvog klasifikacionog perioda, koju možete pogledati ovdje.

Ako mislite da profesori strogo ocjenjuju, pogledajte  ovdje kriterijum ocjenjivanja kontrolnog  zadatka  iz integrala koji je sastavila učenica Lana Vujošević, IV-I.

Provjerite ovdje da li ste savladili osnove logaritama i možete li, po mišljenju učenika Danila Sredanovića, II-I, da odgovarate za višu ocjenu.

 

Online test iz logartama osmislila je i kreirala učenica Milica Laković, II-H. Pokrenite test klikom ovdje.

 

Kao što u učionici svaku zaokruženu nastavnu oblast završavamo provjerom znanja i  ovogodišnje virtuelne Dane matematike završili smo testovima i to osmišljenim od strane naših učenika i učenica.

Učenici, zajedno sa svojim profesoricama Anom Aranitović, Svetlanom Bogojević, Dejanom Mijušković, Mirjanom Pješčić, Ivonom Adžić i Smiljom Vukićević zahvaljuju se posjetiocima na izdvojenom vremenu i ukazanom povjerenju.