U petak, 19. februara 2021. godine, 20 učenika trećeg i drugog razreda Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, uz strogo poštovanje svih neophodnih mjera Instituta za javno zdravlje, posjetilo je putujuću izložbu „Žene o ženama”, relizovanu u sklopu međunarodnog projekta „Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana”.

Čas u Modernoj galeriji, koji su osmislile kustoskinja Nela Gligorović i profesorica C-SBH jezika i književnosti Irena Pavlović, bio je prilagođen uzrastu učenika i baziran na komparaciji poetike avangarde i postmodernizma u književnosti i likovnoj umjetnosti.

Kako izložba predstavlja presjek savremene umjetničke scene, učenici su imali priliku da pogledaju radove 25 umjetnica iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije i time se, najprije, upoznaju sa savremenim umjetničkim praksama – slobodom izraza i sintezom različitih, naizgled nespojivih tenhika. Prateći Plan i program namijenjen učenicima navedenih razreda, predavanje je imalo cilj da omogući uvid u značaj periodizacije i nadovezivanje epoha u različitim umjetnostima, a kroz interakciju se suptilno govorilo i na teme kao što su položaj žene u društvu, feministička umjetnost, intervencija teorije u polju umjetnosti, kao i o fenomenima postmoderne i savremenog doba.

Zbog epidemiološke situacije, posjeta Muzeju orzanizovana je isključivo za grupu učenika Gimnazije, te je u periodu njihovog borvaka bio onemogućen ulazak svim ostalim licima.