Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji naše škole i gimnazije iz Ksantena, u periodu od 21. do 28. marta, četrnaest učenika imalo je priliku da posjeti nekoliko njemačkih gradova, bolje upozna tamošnju kulturu, pokaže komunikativne sposobnosti i aktivno koristi dva strana jezika, te stekne nova prijateljstva.

Učenici su u utorak, 21. marta, sletjeli na aerodrom u Dortmundu, gdje ih je čekao autobus, kako bi krenuli dalje, u posjetu svojim drugovima iz Njemačke. U gimnaziji u Ksantenu su ih dočekali njihovi prijatelji sa svojim porodicama, profesori, kao i direktor koji im je uputio srdačnu dobrodošlicu. Na samom početku teritorijalne razlike zapale su im za oko. Uživali su u šetnjama kroz Ksanten i pogledu na prostrane ravnice i polja u okruženju. Sjutradan su radili na projektu „Odrižvi razvoj”, koji je i bio cilj ove razmjene. To popodne prošetali su centrom grada, obišli „St. Victor's Cathedral” i probali tradicionalno jelo „currywurst”.

U četvrtak su imali malo drugačiji program. Posjetili su četvrti grad po veličini u Njemačkoj, Keln, koji leži na obalama Rajne. Znamenitost po kojoj je grad prepoznatljiv jeste katedrala. Nalazi se na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine kao savršen primjer gotičke gradnje. Popeli su se 509 stepenica da bi mogli da priušte pogled na čitav grad. Petak je bio predviđen za dorađivanje projekta i izlazak sa prijateljima.

U subotu, 25. marta, đaci su predstavili projekat kroz tri prezentacije i dva video-zapisa. Dvije prezentacije su bile na engleskom jeziku dok je treća bila na njemačkom. Kroz video su pokazali sve o održivom razvoju u Njemačkoj, a ujedno i napravili paralelu sa Crnom Gorom. Njihov uloženi trud i rad pohvalili su profesori i roditelji.

Nedjelja je bila predviđena za „family day”. U zavisnosti od plana porodice, neki su išli u obližnju Holandiju, drugi su igrali golf, pojedini su posjetili susjedne gradove kao što su Dizeldorf i Dortmund, a bilo je i onih koji su u toplini doma pravili njemačke specijalitete.

Razmjena se završila u ponedjeljak dolaskom na podgorički aerodrom. Vođeni mnoštvom utisaka i lijepih sjećanja, gimnazijalci bi preporučili  svima da se prijave za ovakav tip razmjene sljedeće godine jer se kultura i život jednog naroda mogu upoznati najbolje kroz ovakav program.