Jezik oplemenjuje, spaja ljude i briše različitosti. Najbolji je vodič kroz životna putovanja, a jedno takvo svake godine u martu „putuju” frankofoni širom svijeta.

Dani frankofonije u Crnoj Gori obilježeni su i ove godine u Gimnaziji „Slobodan Škerović”. U organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika u subotu, 25. marta, okupili su se učenici i predavači iz više gradova, koje veže zajednička ljubav prema francuskom jeziku. Kroz više od tri sata pjesme, glume i plesa, učesnici programa dali su svoj doprinos frankofoniji.

Osim naših gimnazijalaca, koji su bili domaćini, publici su se predstavili učenici osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Rožaja i Tivta, predstavnica Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a najmlađi frankofoni stigli su iz Evropske francuske škole.

Uz direktoricu Gimnazije, profesore francuskog jezika, učenike i roditelje, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Francuskog instituta, kao i Kristijan Timonije, ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori.

Naši talentovani đaci su s ljubavlju predstavili bogatstvo ovog jezika, kojim govori oko trista miliona ljudi širom svijeta. Melodičnost francuskog jezika, kroz djela Remboa, Prevera, Bodlera, Elijara i Sartra, dočarali su Lea Senić, Bobana Otašević, Sara Vukotić, Stefan Minić, Staša Bjelanović, Lana Bogavac, Pavle Nikolić, te Boris Mugoša, Maša Rovčanin i Iva Vukašinović koji su takođe uljepšali manifestaciju svojim nastupom. Publika nije krila oduševljenje ni tokom izvedbi Balše Kićovića, Tare Đukić, Anastasije Bulatović, Hajdane Todorović i Nine Duborije, koji su se predstavili poznatim francuskim pjesmama, dok su plesnu koreografiju izvele Lea Babović  i Vanja Drobnjak. Mentorke učesnicima bile su profesorice Dragana Tasić, Žana Bojanić i Ana Đelević, a program je vodila učenica Milica Đoković.

Manifestacija je održana uz podršku Francuskog instituta i Zavoda za školstvo.

Prisutni su uživali u bogatom programu i uvjerili se u trud mladih da se francuski jezik sačuva i promoviše u našoj zemlji.

Vive la francophonie!

 

Tekst i fotografije: Bojana Božović, III-J