Danas su u biblioteci naše škole prezentaciju održali predstavnici Centralne banke Crne Gore: Snežana Milić, Valentina Bulatović i Ivan Bošković. Učenike matematičkih odjeljenja, sa profesorima Aleksandrinom Vujačić i Mladenom Jankovićem, upoznali su s idejom i propozicijama prvog CBCG FinTech Hackathona na temu „Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra 2021.

CBCG FinTech Hackathon je ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintecha, s posebnim akcentom na digitalno bankarstvo i digitalna plaćanja, koje Centralna banka Crne Gore organizuje u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore.

Zainteresovani učenici treba da osmisle i prijave ideje koje donose nove mogućnosti u domenu bankarskih i platnih usluga, rješavaju neki konkretan problem ili prepreku, omogućavaju uštede i veću inkluziju za krajnje korisnike. Stručni žiri će od pristiglih prijava odabrati pet timova, sačinjenih od tri do pet članova, koji će se, uz podršku mentora, nadmetati za vrijedne nagrade. Tri tima, koja, po odluci žirija, prezentuju najbolje ideje, osvojiće nagrade u iznosu od 3.000 eura za prvu, 2.000 eura za drugu i 1.000 eura za treću nagradu.

Centralna banka Crne Gore organizacijom hakatona nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa. CBCG Fintech Hackathon takođe ima cilj da podstakne kreativne i inovativne ideje za primjenu savremenih tehnologija u bankarskom poslovanju, s posebnim fokusom na domen otvorenog bankarstva i platnih usluga.

Prijave za prvi CBCG FinTech Hackathon otvorene su na sajtu Centralne banke Crne Gore, na linku https://fintechhub.cbcg.me/me/fintech-hackathon Prijave će biti otvorene do 15. oktobra 2021.