Jezik ljubavi odzvanjao je u subotu svečanom salom i hodnicima Gimnazije „Slobodan Škerović”, koja je ugostila mlade frankofone.

Inspirisalo ih je stvaralaštvo Žaka Prevera, Artura Remboa, Šarla Bodlera i Aleksandra Dime, čija su djela đaci recitovali, a publika je uživala i u pjesmama Barbare Pravi, Indile, Zaz i Fransoaz Ardi. Na taj način svečanošću je obilježen mjesec frankofonije. U bogatom programu učestvovalo je nekoliko škola, ali i studenti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Kao i prethodnih godina, pokazali su svoje talente i ljubav prema francuskom jeziku. Bila je to prilika da kroz poeziju, muziku, glumu i ples predstave francusku kulturu i bogatstvo jezika kojim govori oko trista miliona ljudi širom svijeta.

Osim učenika i profesora podgoričkih osnovnih škola „Oktoih”, „Dr Dragiša Ivanović” i „Milorad Musa Burzan”, te Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović”, učesnici su bili i đaci i profesori škola iz Rožaja, Berana, Nikšića i sa Cetinja.

Najmlađi izvođači bili su učenici Francuske evropske škole u Podgorici, a predstavili su se i članovi kreativnih centara „Café Europe” i „Avenir”.

Dane frankofonije organizovalo je Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore uz podršku Francuskog instituta i Zavoda za školstvo.

U ime domaćina ‒ Gimnazije „Slobodan Škerović”, recitacijama su se na proslavi predstavili Nađa Lalović, Sofija Đurković, Milica Kapriš, Jovana Martinović, Ana Tomanović i Danilo Konjević, dok je Marko Pavićević pratio nastupe na gitari. Čari francuskog jezika kroz glumu pokazao je, pored Nađe Lalović, i Matija Šćekić. Isidora Đurišić, Teodora Stijepović, Jovan Aleksić, Balša Kićović, Tara Đukić i Una Đukić izveli su poznate francuske pjesme, a na sceni ih je pratila balerina Elena Ivanović. Mentori svih učesnika proslave nagrađeni su diplomama za doprinos manifestaciji, ali i za višegodišnji trud da se francuski jezik sačuva i promoviše u našoj zemlji.

Gosti na proslavi mogli su osjetiti poetičnost, otmenost i duh ovog jezika, ali i inspirativne francuske tradicije i kulture, viđene očima mladih koji su se potrudili da prenesu sve njihove čari. Sudeći po reakcijama, u tome su i uspjeli. Do sljedeće Frankofonije/À la prochaine Francophonie!

Tekst je napisala učenica odjeljenja II-J Bojana Božović 

 

PROSLAVA U ČAST FRANKOFONIJE Jezik ljubavi odzvanjao je u subotu svečanom salom i hodnicima Gimnazije „Slobodan...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Wednesday, 30 March 2022