U utorak veče, 8. maja, održane su prezentacije o programima razmjene učenika i međunarodnim takmičenjima. U biblioteci, za zainteresovane učenike, nastavnike i roditelje, učesnici ovih razmjena, realizovanih tokom aprila, pripremili su zanimljiva predstavljanja projekata razmjene. Govorili su o iskustvima kontakta s drugim kulturama, doživljaju različitih zemalja... Više od sat vremena prisutni su „putovali” kroz gradove Evrope.

Ovo je bila prilika da svoja iskustva podijele i pobjednici takmičenja za srednjoškolce „Potraga za ljudskim pravima”, koji su osvojili studijsko putovanje u Berlin, zatim učesnici evropskog projekta razmjene koji su boravili u Italiji, u okviru tek ustanovljene saradnje između naše škole i italijanske škole „ITT Pacionotti” iz grada Fondi u centralnoj Italiji. Učesnici programa razmjene s Gimnazijom u Ksantenu, koji je ove godine organizovan po četvrti put, predstavili su interesantne detalje boravka u gradu Ksantenu, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

O Međunarodnom takmičenju iz latinskog jezika „CERTAMEN OVIDIANUM SULMONENSE”, održanom u Italiji, u Sulmoni, govorila je Ilma Jarović, koja je dobila nagradu za prevođenje. Marko Šušić je, već tradicionalno, na kraju večeri prisutne impresionirao svojim muzičkim umijećem.

Ova prezentacija pokazala je sve kvalitete projekata razmjene učenika, koji su u Gimnaziji „Slobodan Škerović" veoma zastupljeni.