U sklopu programa Dani specijalističkih odjeljenja 2020. danas će se predstaviti filološka odjeljenja raznovrsnim aktivnostima.

 1. Bogati filološki kolaž pripremili su učenici II, III i IV razreda filološke gimnazije zajedno s profesoricom Mirjanom Perović.

a) „Od morfologije ka kontrastivnoj lingvistici”

Utvrđujući znanja iz morfologije, učenice i učenici II-F  u nastavi  crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika krenuli su i dalje, iskoračili su u oblast kontrastivne lingvistike – upoređujući zamjenice u svom i svim stranim jezicima koje uče kao prvi, drugi ili treći strani jezik.

Zamjenice u našem i engleskom jeziku (preuzmite pano)

Zamjenice u našem i italijanskom jeziku (preuzmite pano)

Zamjenice u našem i francuskom jeziku (preuzmite pano)

Zamjenice u našem i ruskom jeziku (preuzmite pano)

Zamjenice u našem i njemačkom jeziku (preuzmite pano)

Zamjenice u našem i špankom jeziku (preuzmite pano)

b) „Otvaranje oblasti leksikologije kao lingvističke discipline”

Mogu li i ručak i društvo biti lijepi? Ili dobri?

U kojim sve sintagmama koristimo pridjeve lijep i dobar, koja su njihova osnovna značenja, kako konverzijom prelaze u druge vrste riječi – istraživali su jezik u razgovornom i, dijelom, publicističkom stilu mladi filolozi II-F u nastavi crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika.

Pridjevi – istraživački zadatak II-F I grupa (preuzmite pano)

Pridjevi – istraživački zadatak II-F II grupa (preuzmite pano)

Pridjevi – istraživački zadatak II-F III grupa (preuzmite pano)

Pridjevi – istraživački zadatak II-F IV grupa (preuzmite pano)

c) „Prelistajte stranice dnevnika čitanja”

Kako gimnazijalci doživljavaju i čuvaju od zaboravljanja književna djela kojima se bave na časovima književnosti – otkrijte po izabranim stranicama dnevnika čitanja učenice filološkog smjera Milice Spasojević (II-F) i učenika opšteg smjera Sare Terzić i Jovana Fatića (II-N).

Iz dnevnika čitanja Milice Spasojević (preuzmite pano)

Iz dnevnika čitanja Sare Terzić i Jovana Fatića (preuzmite pano)

d) „Iz izolacije – stilske vježbe na aktuelnu temu…”

Odgovor na pitanje kako su filolozi III-F doživjeli dane izolacije tokom epidemije koronavirusa i kako im je neočekivana situacija omogućila da se poigraju istom temom u različitim funkcionalnim stilovima, mijenjajući tačke gledišta – nalazi se u njihovim kreativnim radovima iz crnogorskog ‒srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika.

Iz izolacije ‒ stilske vježbe (preuzmite pano)

e) „Opraštamo se, i strašno dugim nogama odlazimo u svet...” (Miroslav Antić)

Maturantkinje i maturanti filološkog smjera (IV-F) započeli su pismeno izražavanje u nastavi crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika svojim autobiografijama. Opraštajući se, ostavljaju nam trenutke zabilježene objektivom foto-aparata i verbalne autoportrete.

 Pano (preuzmite pano)

 

2. Učenica I-F Jana Trifunović predstavlja filološku gimnaziju preko „Tatjaninog pisma Onjeginu” na ruskom jeziku. Mentorka je profesorica Andrea Medin.

 

 

3. Učenica I-F Maša Ilić predstaviće rad u filološkom odjeljenju izvođenjem pjesme „Les passants” pjevačice ZAZ na francuskom jeziku. Mentorka za ovu aktivnost je profesorica Dragana Tasić.

 

 

4. Još jednu aktivnost na francuskom jeziku, pjesmu "Il pleure dans mon coeur" Pola Verlena, pripremili su Jelena Kalezić i Luka Čelebić, učenici trećeg razreda filološke gimnazije (III-F). Mentorka je profesorica Dragana Tasić.