U utorak, 24. septembra 2019. godine, naši učenici bili su gosti Francuske evropske škole u Podgorici, koja je organizovala događaj pod nazivom Francusko-crnogorski susreti u umjetničkom stvaralaštvu, s ciljem da se promovišu saradnja i uvažavanje među različitim kulturama.

Tom prilikom družili su se s polaznicima škole i upoznali sa stvaralaštvom crnogorskog pisca i pjesnika Miraša Martinovića, autora dvadesetak zapaženih poetskih, proznih i esejističkih djela, koji je školu posjetio nakon učešća na festivalu poezije „Voix Vives – de méditerranée en méditerranée”, gdje je njegovo djelo s antičkim temama bilo pravo otkriće.

Učenici Gimnazije imali su priliku da razgovaraju s piscem, kao i da recituju njegove pjesme na crnogorskom i na francuskom jeziku. Recitovali su i poeziju poznatih francuskih pjesnika.

U prijatnoj atmosferi i lijepom ambijentu družili su se s djecom različitih nacija, upoznali se s ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori, g-đom Christine Toudic, i razgovarali s direktorom škole o nekim budućim saradnjama.

Posjetu su organizovale profesorice francuskog jezika Dragana Tasić i Ana Đelević.