U petak, 4. juna, profesorica biologije Marija Kojić održala je ogledni čas na temu „Ptice“, s posebnim osvrtom na adaptaciju ptica na specifičan način života, klasifikaciju i specifične i ugrožene vrste ptica u Crnoj Gori.

Učenici dvojezičnog odjeljenja II-E1 bili su gosti u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, gdje su na prirodnim eksponatima izučavali morfološke karakteristike ptica i adaptaciju na specifična staništa koja naseljavaju. U uvodnom dijelu časa, kroz interesantan kviz, sistematizovano je prethodno stečeno znanje. Rješavanjem asocijacije učenici su se upoznali s temom časa, ciljem i značajem istraživanja ptica. Govorili su o njihovom porijeklu i promjenama koje su se desile kroz proces evolucije, njihovoj anatomskoj građi i klasifikaciji. Podijeljeni u pet grupa, učenici su opisivali različite redove ptica na primjerima predstavnika koji se nalaze u muzejskoj zbirci.

Kustos u zbirci ptica i muzejski savjetnik Andrej Vizi upoznao je učenike s interesantnim podacima koji se vezuju za crnogorsku ornitofaunu, s posebnim osvrtom na ugrožene vrste i vrste koje odavno nijesu prisutne u Crnoj Gori, a nalaze se u zbirci,  kao što su velika i mala droplja, crna roda itd.

U završnom dijelu časa učenici su prezentovali kviz i kroz samoevaluaciju časa utvrdili stepen usvojenog znanja. Interesantnom času na engleskom jeziku prisustvovali su kustos pedagog Nataša Karadžić, kustos u zbirci ptica Andrej Vizi i koleginice iz Aktiva biologije Anica Medenica i Ljiljana Jovićević.