Tokom XI Dana matematike, koji se tradicionalno održavaju u Gimnaziji „Slobodan Škerović”, nastavljena je saradnja sa eminentnim profesorima i naučnicima.

U srijedu, 25. maja, naša škola ugostila je mladu naučnicu Anđelu Davidović koja je sa učenicima i profesorima Gimnazije podijelila svoja iskustva u visokom obrazovanju započetom na PMF-u u Podgorici, a nastavljenom na univerzitetima Italije, Španije i Francuske. Sve to je rezultiralo zaposlenjem na čuvenom Pasterovom institutu u Parizu.

Kroz svoje predavanje „Srce samo kuca: matematika u medicini”, Anđela Davidović dala je odgovor na čuveno pitanje: „Zašto će nam ovo u životu trebati?” Učenici su vidjeli kako se prave matematički modeli simulacije rada srca, kako se može predvidjeti  dovoljan broj ćelija imunog sistema koje mogu pobijediti tumore itd.

U četvrtak, 26. maja, redovna profesorica PMF-a u Podgorici Sanja Jančić Rašović učenicima je objasnila uvodne pojmove algebarskih struktura i kroz predavanje „Hiperskoro-prsteni sa defektom distributivnosti  i sa D-dijeljenjem” razjasnila pojam hiperskoro-prstena. Koristeći primjer kombinovanja krvnih grupa, imali smo priliku da još jednom uočimo veliku mogućnost primjene matematike u svim granama savremene nauke.