Prvi dan XI Dana matematike obilježio je projekat tima koji su sačinjavale Ena Kujović II-D, Petra Nikolić II-H, Elena Ivanović III-M, Milica Laković IV-H, profesorice Mirjana Pješčić, Smilja Vukićević i Ivona Adžić. Kao rezultat projekta nastale su izložbe „Petlje u prirodi” i „Matematičke metamorfoze M. C. Escher-a” koje su organizovane u holu Gimnazije.

Ideja za projekat nastala je iz želje da se učenicima predstavi apstraktan matematički pojam ‒ hiperbolička ravan, i njena, većini nezamisliva, aksioma paralelnosti.

Rad na izložbi „Petlje u prirodi” okupio je ljubitelje pomalo zaboravljene vještine – heklanja: Enu Kujović, Petru Nikolić, Milicu Laković, Mirjanu Pješčić. Heklajući različite modele hiperboličke ravni rodila se ideja da se prezentuje ono što samo matematička pravila mogu – malo carstvo prirode kroz četiri godišnja doba.

Tokom heklanja modela nastajali su djelovi sferne i hiperboličke ravni, ravni sa pozitivnim, odnosno negativnim zakrivljenjem. Sa ovim modelima 25. maja, u biblioteci škole, zainteresovane učenike i profesore upoznale su Elena Ivanović i Petra Nikolić kroz predavanje „Apstraktno u rukama”.

Vodeći publiku kroz apstraktnu matematiku koja je kroz heklanje materijalizovana i bolje shvaćena, učenice su svoje predavanje završile povezivanjem neeuklidske geometrije i umjetnosti. Posebno su  istaknuta djela holandskog grafičara M. C. Escher-a (1889‒1972) koji je u svoju umjetnost ugradio matematiku. Escher je, osim sa  modelima neeuklidske ravni, eksperimentisao i sa rotacijskom simetrijom, perspektivom, iluzionističkim strukturama, nemogućim konstrukcijama…

Izložbu Escher-ove umjetnosti „Matematičke metamorfoze M. C. Escher-a” pripremile su Smilja Vukićević i Ivona Adžić.

Da su učenici na različite načine uključeni u  Dane matematike potvrdila je i izložba koja predstavlja kolaž detalja sa domaćeg zadatka učenika II-D, II-H i II-I o primjeni kvadratne funkcije.  Izbor za izložbu i samu izložbu upriličili su: Balša Bojanić, Nevena Matić II-D, Sara Dragojević, Balša Kićović II-H, Katarina Bojanić, Katarina Lakić II-I. Izložbu možete vidjeti na oglasnoj tabli Aktiva matematike.