U okviru regionalnog projekta „Interkulturalnost u obrazovanju“ u čiju realizaciju je Gimnazija „Slobodan Škerović“ uključena, nastavnici koji su prethodno pohađali obuku, tokom decembra su pripremili i realizovali niz radionica u cilju promocije koncepta interkulturalnosti.

Profesor Radoman Čečović osmislio je s učenicima prvog razreda radionicu kojom je želio da podstakne učenike da istražuju predstave koje imamo o ljudima iz drugih kultura, društvenih grupa, a kako bi im omogućio da postanu svjesni kako te predstave utiču na naša očekivanja od ljudi koji pripadaju drugim kulturama. Radionica je bila nastavak obrade književnog djela „Rani jadi“ Danila Kiša, u sklopu koje su na času prije ove radionice razgovarali o irealnim narativima koji su doveli do pogroma jevrejskog naroda.

Profesorice Maja Kraljević i Zorana Šoć, udruženim snagama, organizovale su radionicu u Omladinskom klubu Gimnazije pod nazivom „Predrasude i diskriminacija“. Kroz niz zanimljivih i pažljivo osmišljenih aktivnosti, učenici su imali priliku da, usvajajući znanja o pojmovima predrasude i diskriminacija, razmišljaju i razgovaraju o tome koliko su prvi utisak i predrasude povezani, kao i da oni sadržaji koje konzumiraju putem različitih medija utiču na formiranje predrasuda koje najčešće proističu iz netačnih ili nedovoljno jasnih informacija.

Profesorice Jelena Lalović i Tanja Bojić, organizujući online radionicu „Open Mind“, upoznale su učenike s pojmom predrasuda. Kroz aktivnost „Galerija“, sprovedene putem IT alata Mentimeter, učenici su imali priliku da za fotografije ljudi, različitih po rodu, starosti, fizičkim obilježjima, seksualnoj orijentaciji, osobenostima, interesima, standardu života, vjerovanjima, pišu svoje prve impresije, nakon čega su čitali zapisano i zajedno s nastavnicama komentarisali zapažanja i grupisali utiske o prikazanim likovima s fotografija. Zaključak je bio jedinstven: predrasude nas mogu dovesti do nepravičnih gledišta, a kasnije i postupaka prema pojedincima i grupama. Radionici je prisustvovala i pedagogica Vanja Rakočević.

Profesorica Biljana Vučurović osmislila je radionicu „Interkulturalnost u jeziku“, koju je realizovala s učenicima matematičke gimnazije i sportskog odjeljenja III razreda. Kako bi im dala priliku da uočavaju kako se etiketiraju oni koji ne pripadaju grupi koja je većinska ili dominantna u okruženju, profesorica je osmislila aktivnost „Audio-galerija“ kojom su mogli da uoče da pomoću nečijeg govora možemo stvoriti sliku o nečijem obrazovanju i porijeklu, ali ne i o ljudskom kvalitetu čovjeka koji je najvažniji za stvaranje kontakata u društvu. Osim toga, radionica je ukazala na potrebu da pomoću jezika ne možemo praviti podjele na dobre i loše, već da treba upoznati čovjeka i njegove mogućnosti prije apriori stava o njemu.

Pomenuti projekat realizuju Djeca Crne Gore, Udruženje pedagoga Crne Gore i Mreža za izgradnju mira iz Bosne i Hercegovine. Projekat se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između ovih država“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

#DijalogZa Budućnost

@Dijalogzabuducnost