Članice Volonterskog kluba Gimnazije, Marija Boljević, Dunja Sekulović, Anika Vilotić, Ana Slavić, Jerlena Kankaraš i Marija Ćetković, uspješno su osmislile i sprovele šest online radionica tokom decembra.

Naime, nakon online obuke „Obrazovanjem protiv predrasuda“, svaka od njih je održala online radionicu s ciljem da doprinese uvažavanju razlika među pripadnicima različitih grupa i kultura. Radionice su uključivale niz zanimljivih i korisnih aktivnosti kojima su pokušale da motivišu mlade da sami utiču na odbacivanje predrasuda i time doprinesu izgradnji boljeg i humanijeg društva. Osim što je svaka radionica održana na način da su radile u paru s obučenim učenicima iz preostale tri škole uključene u projekat (Medrese „Mehmet Fatih“ iz Tuzi, Prve gimnazije iz Sarajeva i Gimnazije SSST (School of Science and Technology) iz Sarajeva), i učesnici na radionicima su, pored naših gimnazijalaca, bili i njihovi vršnjaci iz pomenutih škola.

Ovo je svakako bila dodatna vrijednost sprovedenih online radionica jer su mladi iz četiri škole, tri grada i dvije države imali mogućnost da prepoznaju i uvažavaju tuđe potrebe bez predrasuda prema istim, ali i da jasno i argumentovano izraze svoje mišljenje, razmijene iskustva i daju podršku jedni drugima u izgradnji i unapređenju dijaloga među mladima. Online radionice je, pored njihovih trenerica, pratila i pedagogica i koordinatorka Volonterskog kluba Gimnazije Vanja Rakočević.

Radionice su realizovane u okviru regionalnog projekta „Interkulturalnost u obrazovanju“ koji realizuju Djeca Crne Gore, Udruženje pedagoga Crne Gore i Mreža za izgradnju mira iz Bosne i Hercegovine. Projekat se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između ovih država“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).