Od 25. do 29. juna, na Cetinju, u organizaciji Zavoda za školstvo, profesorica Aleksandrina Vujačić i učenica Maša Saveljić bile su učesnice prve Nacionalne akademije za demokratsko građanstvo.

Akademija je nastala kao plod višegodišnjeg iskustva stečenog tokom organizovanja regionalnih ljetnjih akademija „Ljudska prava u akciji“, koje su održavane u period od 2012. do 2017. Godine, u saradnji sa Savjetom Evrope i Vergalend centrom iz Norveške.

Akademija je, po prvi put na jednom mjestu, objedinila učenike, profesore, predstavnike roditelja i predstavnike nevladinog sektora. Kroz međupredmetne teme, u okviru mješovitih radnih grupa, identifikovani su problemi u funkcionisanju školskih zajednica, koji se odnose na demokratske kapacitete i kompetencije svih aktera u nastavnom procesu, iznijete su ideje za njihovo prevazilaženje, ali i ideje za suštinsko napredovanje na pojedinim poljima funkcionisanja školske zajednice. Poseban akcenat stavljen je na probleme saradnje, komunikacije i međuljudskih odnosa. Učesnici imaju obavezu da stečena znanja, vještine i razmijenjena iskustva prenesu u svoju školsku sredinu kroz projekte koji će biti realizovani tokom naredne školske godine.