Kao dobitnica stipendije Međunarodnog udruženja stručnih saradnika za karijerno savjetovanje učenika i upis na univerzitete (International ACAC), Vanja Rakočević, pedagogica, protekle sedmice učestvovala je u studijskom putovanju u okviru kojeg je posjetila devet univerziteta u državi Njujork.

Međunarodno studijsko putovanje (2018 Upstate New York International Counselor Tour) okupilo je 30 stručnih saradnika iz različitih djelova svijeta. Kroz posjete univerzitetskim kampusima imali su mogućnost da se upoznaju s uslovima upisa, akademskim programima, načinom rada na kampusima, kao i s eventualnim stipendiranjem međunarodnih studenata. Posjetili su veći dio prostorija za izvođenje nastave i učenje, kao i stambene jedinice u kampusima i razgovarali sa studentima, profesorima i ostalim osobljem koje pruža podršku studentima iz inostranstva.

Studijsko putovanje obuhvatilo je sljedeće univerzitete: Politehnički institut Rensselear u Troji, Skidmor koledž u Saratogi Springs, Union koledž u Skenektadiju, Hamilton koledž u Klintonu, Univerzitet Colgate u Hamiltonu, Univerzitet Syracuse u Sirakjuzu, Ithaca koledž u Itaci, Institut za tehnologiju Rochester i Univerzitet u Ročesteru.