Profesor Vladimir Popović učestvovao je u programu HST2018 u CERN-u od 1. do 21. jula 2018. godine.  Program za profesore fizike srednjih škola u CERN-u, u kojem je učestvovalo 46 profesora iz 34 različite zemlje, održava se još od 1998. godine i obuhvata predavanja, obilaske, radionice, istraživački grupni rad, kao i prezentaciju rada grupe na engleskom jeziku.

Sam program namijenjen je onim profesorima koji žele da unaprijede svoja znanja iz oblasti fizike elementarnih čestica, odgovarajućih tehnologija i ostalih pitanja iz pomenutih oblasti.

Predavanja su uključivala poglavlja iz područja fizike elementarnih čestica, kosmologije, načina rada akceleratora i detektora, otkrića Higgsovog bozona i primjene zračenja u medicini.

Posjete su uključivale obilazak sinhrociklotrona (prvi akcelerator koji je izgrađen u CERN-u 1957. godine), ALICE detektora, ISOLDE postrojenja, kontrolne sobe AMS eksperimenta, tvornice antimaterije.

Značajno je izdvojiti radionicu koju su držali Dejv Fiš i Greg Dik iz Perimeter instituta iz Kanada: Misterije svemira (Tamna materija i tamna energija) i Teorija relativnosti.

Profesori su bili podjeljeni u 8 istraživačkih grupa (svaka grupa imala je svog mentora) i u toku posljednja dva dana programa prezentovani su radovi grupa.

Nakon završenog programa profesori su dobili sertifikat i nastavni material (na engleskom jeziku), koji kasnije mogu koristiti tokom svog rada školi.