Dan evropskih jezika, 26. septembar, iako tmuran i kišan, u Gimnaziji „Slobodan Škerović” protekao je u lijepoj atmosferi zahvaljujući učenicima škole, uvijek spremnim da iskažu svoju kreativnost, da učestvuju u događajima kojima se promovišu ideje koje bi trebalo sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti. Jedna od takvih vrijednosti upravo je višejezičnost.

U tom duhu, na odmorima između časova, svi koji su se zatekli u Gimnaziji imali su priliku da čuju stihove koje su učenici govorili uz muzičku pratnju, dok su profesori tokom nastave, kroz korelaciju sa drugim predmetima, nastojali da sagledaju fenomen višejezičnosti iz različitih uglova. Časovi su povremeno dobijali i vrlo neobičan karakter, budući da su ih prekidale interaktivne posjete kostimiranih učenika koji su svojim vršnjacima govorili citate iz književnih djela na jezicima koji se izučavaju u Gimnaziji.  Centralni dio proslave Dana evropskih jezika bio je koncert na kom je grupa đaka otpjevala nekoliko pjesama na sedam jezika pod vođstvom profesorice Darije Šćepanović. Koncertu su prisustvovali ministar prosvjete Miomir Vojinović sa saradnicima i direktorica Gimnazije Biljana Vučurović. U neformalnom obraćanju ministar je pozdravio učenike i poručio im da ne brine za budućnost s ovakvim mladim ljudima, bogatim talentima i odgovornošću. Ministar i direktorica obišli su školu i prisustvovali času engleskog jezika posvećenom Danu evropskih jezika.

Aktiv engleskog jezika i književnosti predstavio se izvođenjem kratkih odlomaka iz romana Luisa Kerola „Alisa u Zemlji čuda”. Učenice trećeg razreda Đina Šišević i Hristina Živković zajedno sa svojom profesoricom Tanjom Bojić osmislile su i kreirale kostime za glavne likove i pripremile zanimljive radionice koje su održale s učenicima u okviru redovne nastave. Učenice su na veoma maštovit način oživjele likove i animirale učenike da kroz simboličnu igru riječi učestvuju u jezičkim slagalicama.

Na časovima engleskog jezika u odjeljenjima I-G kod profesorice Katarine Rakočević, II-S2 kod profesorice Sanje Vujošević, I-E2 i III-J kod profesorice Tanje Bojić, dočarane su scene iz čarobnog svijeta neobičnih i nepovezanih situacija kroz igru riječi i rješavanje zagonetki. Učenici odjeljenja III-J i dvojezičnog odjeljenja I-E2 pripremili su i odlomke iz drugih poznatih književnih djela, koje su obrađivali na časovima književnosti, i govorili stihove i odlomke na engleskom, italijanskom, njemačkom, ruskom, francuskom i španskom jeziku. Učenici su na ovaj način istakli pravo bogatstvo jezika i njegovu kulturnu raznolikost.

Španski jezik predstavljen je na času maternjeg jezika u svojevrsnoj pustolovini u kojoj je Don Kihot pokušao da se zbliži sa svojim budućim čitaocima – dvojezičnim odjeljenjem prvog razreda (I-E1) ‒ na čijem času je bio gost i okusio špansku poslasticu napravljenu u čast tog zajedničkog časa koji su na temu „Don Kihota”, a u čast Evropskog dana jezika, održale profesorice Sonja Šaković i Dragana Radunović. Učenica Jovana Dimitrijević (I-E1) uradila je crtež Servantesa, a Sibina Čabarkapa i Sara Martinović iz (II-E2) glumile su Don Kihota i njegovu Dulsineju. Za izuzetne kulinarske sposobnosti koje su osladile ovaj kišni evropski dan jezika zaslužna je Tia Pavićević (I-E1). Katarina Ivanović (I-E1) održala je zanimljivu prezentaciju.

Profesorice francuskog jezika Ana Đelević i Dragana Tasić, sa učenicima III-F Sofijom Koković i Plamenom Brnovićem, „oživjele su“ roman Viktora Igoa „Zvonar Bogorodičine crkve”.

Aktiv ruskog jezika, simbolično predstavljen tradicionalnim kostimom Snjeguroćke, unuke Djeda Mraza, organizovao je posjete odjeljenjima na kojima je učenica Helena Stanković (III-F) recitovala Puškinove stihove. Mentorka je profesorica ruskog jezika Maja Ivanović.

Profesorica njemačkog jezika Iva Pesocki sa učenicama Lanom Lazarević i Vjerom Bulatović (IV-F) pripremila je odlomak iz Geteovog „Fausta” na njemačkom jeziku za odjeljenje III-J kod profesorice Mirjane Perović i za čas kod profesora Nemanje Mašovića.

Profesorice iz Aktiva italijanskog jezika Marija Kopitović, Milica Usančević i Sanja Bogojević uvele su učenike (I-B i I-i) u svijet bajke, te ih je posjetio Pinokio (Vuk Bulajić, II-C) i govorio odlomke iz istoimenog djela.

Sanja Boričić i Gorica Braunović, profesorice likovne umjetnosti, osmislile su vizuelni okvir kompletnog događaja, a profesorice latinskog jezika Ilijana Martić i Valentina Popović uradile su pano za biblioteku škole kao omaž klasičnim jezicima i klasičnoj kulturi. 

Koordinatorka programa bila je bibliotekarka Sanja Marjanović.