Ksenija Belada, bivša učenica Gimnazije „Slobodan Škerović”, rado se odazvala pozivu svoje nekadašnje razredne Ranke Šestović da održi jedno motivaciono predavanje i podijeli svoje iskustvo školovanja i boravka u inostranstvu sa gimnazijalcima, učenicima II-M i III-M.

Nakon što je pohađala dvije godine  matematičkog smjera u Gimnaziji, kao dobitnica HMC stipendije, nastavila je školovanje u Velikoj Britaniji. Prvo  je pohađala srednju školu „Royal Masonic School for Girl”, zatim upisala  prestižni „University of Cambridge”, smjer „Engineering”, a ljetos je obavljala praksu u kompaniji  „Super Sharp Space Systems”.

Tokom predavanja, učenici su mogli čuti mnoge zanimljivosti, od načina izučavanja fizike u drugim sredinama do istraživanja u laboratorijama i izrade mini-teleskopa.

Čas je realizovan u okviru Tima za talentovane učenike kojim rukovodi pedagogica Gordana Arsović, a osmislile su ga profesorice fizike Ranka Šestović i Nela Dubak. Predavanju je prisustvovala i zamjenica direktorice Ana Aranitović i  koleginica Marija Mitrović.