У четвртак, 26. маја, ученик одјељења II-Д Огњен Бурић одржао је предавање „Кодирана математика”.

Током предавања посјетиоци су имали  прилику да се упознају са основама криптографије као и примјерима историјски најпознатијих криптосистема. Говорећи о основама модерне криптографије, која се заснива на математици, присутни су упознати са њеном улогом у области заштите приватности као и у очувању тајности информација у данашњем дигиталном свијету. На крају, присутни ученици и професори нашли су се у улози криптоаналитичара, па су се забавили дешифровањем порука. Том приликом најбољи су добили и награде.

Истог дана, кроз предавање „Математика и музика”, ученици Николина Лакушић и Никола Ђурановић из одјељења I-Б говорили су о зачецима математике, њеном присуству у свакодневном животу, повезаност ове науке са музиком, те о утицају музике на учење математике. Присутне су научили да је математика нешто више од предмета у школи и да се сви можемо бавити њоме. 

Уна Ђукић и Тара Ђукић из одјељења I-Х  показале су  везу ламбде, Паскаловог троугла и ламбдоме, док је Круна Радусиновић, ученица I-Б одјељења Гимназије, сликовито приказала присуство музике и математике у шаху и симетрије које можемо наћи на шаховској табли.

Чланови бенда ,,Пропратни параграф” Јован Бањевић III-Н, Стефан Ђуришић и Андреј Длабач IV-М осмислили су композицију инспирисану Фибоначијевим низом. Сами низ, цифру по цифру, прати бас гитара која представља основу композиције на коју се надовезују бубњеви и гитара.

Четврти, уједно и посљедњи дан манифестације, започет је предавањима ученика трећег разреда математичке гимназије. Кроз предавање „Грешке великих математичара”, ученица Елена Ивановић упознала је присутне са чињеницом да и велики умови могу да погријеше, те колико су поједине погрешне претпоставке или неријешене теореме допринијеле даљем напретку математике. Ученици Лука Ристановић и Никола Поповић сагледали су настанак диференцијалног рачуна кроз предавање „Откривање извода кроз физику”, посебно се осврћући на радове Исака Њутна.

 

ПРЕДАВАЊА УЧЕНИКА НА XI ДАНИМА МАТЕМАТИКЕ У четвртак, 26. маја, ученик одјељења II-Д Огњен Бурић одржао је предавање...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Thursday, 2 June 2022