Гимназија „Слободан Шкеровић” дио је мреже пилот школа у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све” у склопу којег се традиционално обиљежава Дан инклузије.

Тим поводом, у понедјељак, 13. октобра,  Програмска канцеларија Савјета Европе у Подгорици организовала је онлајн причаоницу на тему „Инклузивна школа”, гдје су и наши ученици учествовали.

Ученице Марија Бољевић из одјељења IIe2 и Анастасија Лалевић из одјељења IIe3 представљале су Гимназију. На причаоници се дискутовало о активностима које могу допринијети унапређењу инклузије, демократије и демократских компетенција на нивоу школе, код наставника/наставница и код ученика/ученица. Причаоницу су водиле модераторке мр Тамара Милић и мр Маријана Блечић, а гости причаонице су били социјални радник из ЈУ Ресурсни центар за дјецу и младе Подгорица, као и представница мањинске ромске заједнице и невладиног сектора.

Кључни циљ пројекта је подизање квалитета образовања подстицањем демократске културе у систему формалног образовања примјеном антидискриминаторских приступа заснованих на стандардима и пракси Савјета Европе.  Овај и многи други пројекти уобличени су кроз регионални програмски оквир „Хоризонтал фасилити за западни Балкан и Турску” (Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey).