Посљедњег дана седмице, у недјељу, 3. октобра, у оквиру 15. Међународног подгоричког сајма књига и образовања, за штандом Гимназије, а у организацији професорице италијанског Иване Илић, Клуб филма присутне је упознао са својом годином оснивања, координаторима клуба, начином рада и неким од многобројних пројекција које је организовао.

Дружење је настављено организовањем квиза из познавања филмске умјетности како би се присутни забавили погађајући наслове филмова и имена славних режисера, а организоване су и асоцијације на исте теме. Одгледани су и видео-записи славних режисера који говоре о љепоти стварања филма, а било је ријечи и о значају музике за филм.

Паралелно са активностима на штанду Гимназије, на великој бини Сајма испраћени су кратки нијеми филмови гимназијалаца: Дуње Секуловић („The Riddle”), Вељка Кељановића („The Other Side of the River”) и Петра Ракочевића („River”), настали у оквиру пројекта „Омладинска фикција без ријечи”. Аутори су били финалисти овогодишњег „Underhill festivala”, а Вељко Кељановић је и добитник II награде. Такође је приказан и филм наше ученице Иве Марковић („Живот имитира умјетност”), похваљен на БЕОСЕФ-у („Огледалов средњошколски филмски фестивал Србије и региона”), приказан 2018. године у Дворани Културног центра Београда.

Ипак, као закључак цијелог дана посвећеног филму, па и свих активности на Сајму, о чему свједочи и велики аплауз публике која га је одмах прихватила наком приказивања,  појавио се филм „Гимназијалаци” (2021) који је приказан заједно са пројектима „Бриљантин” (мјузикл, 2019) и „Алиса” (перформанс, 2018) насталим у оквиру Клуба талентованих ученика. Филм је нискобуџетни, играни, и настао је из тежње да се сачувају успомене на најљепши, ђачки период, као и да се у симболима и из ученичке перспективе прикаже реални живот средњошколаца. Филм је своје вриједности стекао захваљујући преданом раду директор фотографије и режисера Василија Марковића, асистента камере Николе Блечића, асистента у пројекту Хајдане Тодоровић  те Николе Пејовића који је био задужен за музику. Сценарио су осмислили и на њему радили: Петар Ракочевић, Александра Секуловић, Андреа Којовић, Ива Марковић, Милан Матовић, Реља Никчевић, Никола Лепосавић, Магдалена Којовић, Немања Божовић и Тамара Раичевић. Улоге су тумачили: Ајла Шукурица, Анастасиа Лопичић, Анастасија Драговић, Анастасија Михаиловић, Андреј Михајловић, Андреј Далабач, Ања Кнежевић, Ања Радуловић, Балша Фолић, Данило Нешковић,Ђуро Радоњић, Елена Ивановић, Елена Мијатовић, Хајдана Тодоровић, Итана Мировић, Јана Ђуровић, Јелена Раичевић, Лана Љешковић, Лазар Беговић, Лена Станишић, Лука Шћепановић, Љубо Булатовић, Марко Папић, Матија Ојданић, Милан Матовић, Нађа Кадовић, Никола Кнежевић, Никола Блечић, Никола Петрушић, Никола Лепосавић, Петар Ракочевић, Реља Никчевић, Сара Стијеповић, Стеван Ражнатовић, Тамара Јовановић, Тамара Вујачић, Василије Којовић и Викторија Речевић. Филм је настао по идеји в. д. директорице Биљане Вучуровић која је радила и на сценарију, а своју помоћ је пружила и координаторка Клуба талентованих ученика Гордана Арсовић.

 

НЕДЈЕЉА У ЗНАКУ ФИЛМСКЕ УМЈЕТНОСТИ Посљедњег дана седмице, у недјељу, 3. октобра, у оквиру 15. Међународног подгоричког...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Monday, 4 October 2021