У омладинском клубу одржана је пројекција филма „Друштво мртвих пјесника”, чиме је обиљежен 5. октобар −  Свјетски дан просвјетних радника (Teacher’s day).

Циљ обиљежавања овог дана је подршка наставницима да пружају адекватно знање и образовање будућим генерацијама. Положај просвјетних радника умногоме је повезан са системом вриједности који влада у друштву и схватањем значаја развоја креативних способности младих људи. Приказани флм подсјећа и на хуманистичке циљеве образовања, у смислу постизања врлине, спознаје моралних и културних вриједности, на шта су нам указивали још Платон и Аристотел.

Послије пројекције вођен је разговор инспирисан филмом о сљедећим темама:  Да ли се неконвенцијалним методама професора Китинга може достићи  образовни исход – стварање слободног мислиоца? Да ли његова филозофија заснована на крилатици carpe diem може бити позив на стваралачко дјеловање? Има ли данас професора које ученици зову „мој капетане”? Могу ли поезија и настава књижевности да отворе пут ка алтернативама и еманципаторском потенцијалу школе?

Пројекција је организована у оквиру Клуба љубитеља филма, којим руководи професорица Ивана Илић.

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН НАСТАВНИКА У омладинском клубу одржана је пројекција филма „Друштво мртвих пјесника”, чиме је обиљежен...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Wednesday, 6 October 2021