У петак, 8. априла, ученици Еколошке секције, у пратњи професорице Јулијане Поповић, посјетили су Природњачки музеј у Подгорици како би обишли изложбу „Отровни и јестиви украси природе”.

Ученике и професорицу угостила је ауторка изложбе Илинка Ћетковић, музејски савјетник за збирку гљива, а сама изложба резултат је њеног двадесетогодишњег рада.

У току разговора са ученицима, она је предочила да је неопходно добро познавање карактеристика сваке врсте да би се усудили да их конзумирамо. Ученици су имали прилику да се упознају са јестивим гљивама као што су пањевчица (Kuehneromyces mutabilis), крачун (Agaricus urinascens), бисерка (Amanita rubescense), краљ гљива (Boletus edulis), тикваста пухара (Lycoperdon perlatum), вилин клинчић (Marasmius oreades), смрчци (Marchell spp.), лисичарка (Cantharellus cibarius), али и отровним гљивама попут мале смрти (Galerina mrginata), отровног шампињона (Agaricus xanthodermus), пантерове мухаре (Amanita pantherina), лударе (Rubroboletus satanas), мухаре (Amanita muscaria), ливадске улекњаче (Clitocybe rivulosa), лажног смрчка (Gyromitra esculenta), заводнице (Omphalotus olearius) и зелене пупавке (Amanita phalloides).