У оквиру „Дана науке и иновацијаˮ, ученици наше школе, уз подршку својих наставника, реализовали су бројне активности.

Тако су у четвртак, 29. септембра, координатори Астрономске секције Сузана Вујошевић и Владимир Поповић,  заједно са ученицама Мином Брајовић и Еном Кујовић, презентовали поменуту секцију одјељењу I-Н. Професори су на почетку часа упознали ученике са тим шта проучава астрономија, како је настао универзум и шта су елементарне честице. Затим су ученице упознале ученике првог разреда са карактеристикама Сунчевог система. На самом крају ученицима је представљен модел Сунчевог система који су направили чланови Астрономске секције. Часу су присуствовале професорице Николија Свркота и Марија Попадић, као и професор Никола Бућковић који ће од ове школске године такође бити координатор секције.

Промоцији науке, првенствено физике, свој допринос дали су и ученици  одјељења II-М и III-М. Они су кроз угледни час, коме су присуствовали ученици одјељења I-С и други гости, показали низ занимљивих експеримената међу којима су: „Апаратура за наводњавање уз помоћ соларне плоче”, „Хидраулични лифт”, „Сложи своје струјно коло”, „Rubber band car”, „Математичко клатно”, „Експеримент са свијећом”, „Како балансирати боцу воде са чачкалицама”, „Да ли кесица чаја може полетјети” итд. Час је реализован у оквиру Тима за талентоване ученике којим руководи педагогица Гордана Арсовић, а осмислиле су га професорице физике Ранка Шестовић и Нела Дубак.  Часу су присуствовале и замјеница директорице Ана Аранитовић, психолошкиња Марија Гошовић, педагогица-приправница Јелена Петровић и педагогица Бојана Јањушевић.

Ученици и професорице Актива биологије у оквиру обиљежавања овог значајног дана припремили су отворене сате за ђаке основних школа и вртића. Том приликом организован је низ значајних активности: „Одређивање цвјетне формулеˮ (Јана Срдановић, Марија Димић, Вук Вукчевић), „Детерминација биљака помоћу кључаˮ (Хелена Ћетковић, Теа Радуловић, Миа Ражнатовић), „Детерминација инсеката помоћу кључаˮ (Милош Миловић, Вук Базмаревић, Лејла Аговић), „Изоловања молекула ДНК из бананеˮ (Маша Ивановић, Матија Црепуља, Матеја Радовић, Елиф Су Чакмак)

Обиљежавање „Дана науке и иновацијаˮ настављено је посјетом ученика одјељења 3-С2 кабинету хемије и школској лабораторији. Ученица Елена Бошковић спровела је ученике кроз занимљиву презентацију и основне појмове у хемији. Кроз групни облик рада, а користећи стечена знања из опште и неорганске хемије, ученици су окушали срећу у квизу, кроз игру асоцијације. Акценат је био усмјерен на хемијску лабораторију. Ученик Рашко Кљајић је радознале ученике упознао са лабораторијским прибором и посуђем и објаснио њихову употребу. Потом су ученици Маша Џудовић, Дорис Вучинић, Вук Чуровић, Вељко Вукићевић, Алекса Правиловић, Балша Кићовић, Елена Бошковић и Рашко Кљајић извели и објаснили занимљиве огледе из хемије. Ученици су видјели да свака змија и није опасна, када су позвали „шећерну змију” да изађе из пијеска. Постоји много начина да се направи „вјештачка крв”, радознали ученици су имали прилику да виде како настаје сложена композиција која се користи на филмским сетовима. Да нису сви духови сабласни и страшни видјели смо када је „хемијски дух из боце” излетио. Да слон пере зубе, колико би туба потрошио? Наши ученици су направили једну велику „слоновску пасту за зубе” за највећег копненог сисара. Поред ових огледа видјели смо бљештав и љубичаст пламен, као резултат сагоријевања магнезијума и оксидације глицерола. Кроз огледе, презентације и квиз направљена је корелација са биологијом, физиком, математиком и филозофијом. Часу су присуствовале професорице хемије Сандра Косовић и Ивана Вујошевић, као и педагошкиња Гордана Арсовић.

Час „Функције и њихова примјена у реалном животу”, истим поводом, у библиотеци школе одржале су професорице математике Кристина Радовић и Јелена Дакић заједно са ученицима одјељења II-Л, II-Е2, III-E3, III-E4 и III-E5. Они су показали да су реалне линеарне и степене функције свуда око нас.

О математичким занимљивостима, те о животу познатих математичара, као и специфичностима неких аритметичких операција, упознали су нас Балша Стојковић, Лена Групковић, Јана Групковић и Јана Пивљанин из II-Е3. Игру „ланац знања” искористили смо да се присјетимо правила степеновања и рачунских операција са степенима. Након тога, подијељени у седам тимова, ученици су одиграли квиз током ког су се забавили, сарађивали, али и показали добро познавање материје која је била тема часа.

Три најбоље екипе добиле су симболичне поклоне које су сви подијелили.

На крају часа одиграли смо двије игре асоцијација које су припремиле Тара Радуловић, Кристина Стијеповић, Моника Чампар и Тара Ненадовић из II-Е3 и Маша Ћоровић, Анастасија Милатовић и Милица Дуборија из III-Е3.

Часу су присуствовале директорица Биљана Вучуровић и помоћница директорице Ана Аранитовић.