XII Државне квалификације за Међународну филозофску олимпијаду

Овогодишње квалификације за Међународну филозофску олимпијаду (International Philosophy Olympiad) одржане су у Гимназији „Слободан Шкеровић” у суботу, 2. марта 2024. године, у организацији Удружења професора филозофије (Montenegrin Association of Philosophy Тeachers). Удружење је, као члан Свјетске асоцијације филозофских удружења, овлашћено од надлежних из Међународне филозофске олимпијаде да одржи ово такмичење у Црној Гори, у складу са статутима све три организације.

Првом дијелу такмичења, које се састоји из писања есеја и усменог дијела за финалисте такмичења, приступило је 25 такмичара из 9 средњих школа из Херцег Новог, Тивта, Будве, Цетиња, Бара, Никшића, Подгорице и Медресе у Тузима. Учесници су писали филозофске есеје на одабране цитате из филозофских дјела.

Четворочлани међународни жири прегледаће есеје и четворо првопласираних приступиће усменом дијелу такмичења, које ће се одржати у петак, 8. марта, у 16 сати. Двоје првопласираних такмичара представљаће Црну Гору на XXXII Међународној филозофској олимпијади, која се ове године одржава у Хелсинкију, од 16. до 19. маја.

Спонзор овогодишњег такмичења био је професор филозофије Елмаз Османовић из Медресе у Тузима. Гимназија „Слободан Шкеровић”, на челу са директорицом Биљаном Вучуровић, указала је гостопримство организаторима и такмичарима и обезбиједила им рачунарске учионице, с обзиром на то да је по пропозивијама планирано коришћење рачунара приликом израде есеја. Министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић-Стојановић посјетила је такмичење, упознала се с учесницима и разговарала с њиховим менторима о положају филозофије у нашем систему образовања.

Координатор такмичења био је Драган Блечић, док су волонтирале Александра Брајовић и Елена Ерцеговић. Захваљући свима њима, ово такмичење је протекло у најбољем реду.