X DANI MATEMATIKE – RADOVI UČENIKA

Matematička biologija

Postoje ljudi čija je fobija od matematike velika, ali oni uglavnom nisu svjesni koliko su često i duboko u dodiru s matematikom. U ovoj prezentaciji ćete vidjeti kako se prožimaju na prvi pogled dvije potpuno različite nauke i kako grade potpuno novu naučnu disciplinu − matematičku biologoju.

Majda Lačević i Ana Đukić − II-D

Preuzmite ppt prezentaciju ovdje

 

Kompleksni brojevi

Brojevni skupova s kojima smo se sretali tokom našeg školovanja imaju veoma vidljivu primjenu u svakodnevnom životu. Prirodne brojeve koristimo da brojimo stvari, cijele i racionalne za izražavanje temperature, mjerenja itd... U drugom razredu srednje škole po prvi put se susrećemo sa skupom kompleksnih brojeva, ali njihova primjena je ostala „u magli”. Njihova primjena je velika i izuzetno vidljiva na polju elektrotehnike.

Elena Ivanović – II-M

Andrea Lutovac – II-J

Preuzmite ppt prezentaciju ovdje

 

Parabole oko nas

Učenici dvojezičnih odjeljenja II-E1 i II-E2  modelovali su putanje projektila, mostove, lukove i mnoge druge objekte kvadratnom funkcijom. Pogledajte neke od njihovih radova:

Božana Đurišić, Ilija Ivanov, Minja Stojanović, i Laura Kentera (II-E1) posmatrali su putanju lopte i ljuljaške u parku.

 

Saša Živaljević i Ksenija Musić (II-E1) analiziraju Sašin skok u vodu. 

 

Petar Abramović i Luka Vemić (II-E2) na toboganu u zabavnom parku.  

 

Lara Pejović i Iva Vujošević (II-E2): Parabola jutarnje gimnastike.

Preuzmite ppt prezentaciju ovdje

 

Maša Mijatović i Staša Bojanović (II-E1) kvadratnom funkcijom modeluju oblik banane.

 

 Iva Vukašinović i Filip Femić (II-E2): Mostovi, hramovi…

Preuzmite ppt prezentaciju ovdje

 

 

Zlatni presjek 

U okviru teme Proporcije i procenti, učenici dvojezičnog odjeljenja I-Eproširili su svoja znanja istraživanjem zlatnog presjeka – specifičnosti i čudesnih svojstava ovog broja, kao i njegovog prisustva u raznim segmentima svakodnevnog života. Učenici su radili u grupama, a svaka grupa je imala poseban istraživački zadatak o različitim segmentima zlatnog presjeka, a rezultate svog rada predstavili su na času putem Powerpoint prezentacija. Ovaj istraživački rad omogućio je učenicima da vide i predstave sinergiju matematike i svakodnevnog života, unaprijede dobru komunikaciju, saradnju i vještine timskog rada, kao i da pokažu svoju kreativnost.  

I grupa: Zlatni presjek – pojam i definicija  

Lana Medojević, Iris Brkanović, Miljana Lalović, Nađa Mihailović, Lana Ivanović, Anastasia Lopičić, Tara Blagojević  

 

II grupa:  Zlatni presjek – arhitektura i umjetnost  

Hanja Adžić, Tara Stanković, Teodora Jovović, Anđela Jovović, Jana Radović, Selena Zindović 

 

III grupa: Leonardov Vitruvijev čovjek  

Lazar Popadić, Andrija Kojović, Kosta Radulović, Matija Kadić 

 

IV grupa: Fibonačijev niz i zlatna spirala 

Vuk Batrićević, Luka Begović, David Dubak, Luka Lalović, Andrej Marković, Petar Radović, Viktor Đuranović, Đorđe Tomčić  

 

V grupa: Zlatni presjek u prirodi 

Tiana Bojović, Lana Malbaški, Lana Jovanović, Jana Ivanović, Maksim Jovović 

 

Njihove radove možete pogledati ovdje: 

1. Golden Ratio

2. Architecture and art

3. The Vitruvian man and the golden ratio

4. Fibonacci sequence

5. Nature

 

Eksponencijalne jednačine

Sistematizujte osnovna znanja iz eksponencijalnih jednačina kroz kviz koji su osmislile učenice odjeljenja II-E1 Staša Bojanović i Marija Popović. 

Preuzmite ppt prezentaciju ovdje

 

Pravilo neparnih brojeva

Od pamtivijeka je čovjek gledao u nebesa tražeći odgovore. Neki su nalazili bogove, neki su predviđali budućnost pomoću zvijezda, a neki, kao Galileo, gledali su u nebo i razumjeli poruku univerzuma, napisan jezikom matematike i fizike. Saznajte i vi kako nam zvijezde i planete otkrivaju tajnu najmanjeg, čovječjeg mikrokosmosa i kako je jedan takav čovjek otkrio vezu neparnosti i ubrzanog kretanja.

 

Matematika iza psihologije

Sav realan svijet zasnovan je na matematičkim načelima i opisan kroz bezbroj nepobitnih zakona, a šta je s onim irealnim, imaginarnim svijetom u našim glavama? Mogu li se i ljudske zbrkane misli prevesti u nisku brojeva? Matematika, kao kraljica svih nauka, kaže da mogu. Mnogi matematičari i psiholozi bavili su se opisivanjem i predviđanjem ljuskog ponašanja kroz matematičko sočivo, a evo kako su to uradili:

Preuzmite ppt prezentaciju ovdje 

 

Tragom jednog presjeka

 

Ako ste imalo pratili gradivo ove godine, posebno stereometriju, možda ćete se sjetiti ovog zadatka s loptama. Izgleda li vam poznato? Pa, vjerovali ili ne, ovaj mali zadatak nam je otvorio oči za nešto mnogo veće od samo dvije lopte koje su postavljene tako da je centar jedne od njih na površini druge. Ovaj zadatak je upravo ono što nas je uvelo u svijet „Svete Geometrije“.

  • Milica Laković, Danilo Vuković, III-H

 

U svijetu stereometrije (izložba radova)

Izložba  domaćih radova učenika III-H i III-I i odjeljenja u kojem je trebalo da izračunaju površinu i zapreminu jednog ili više tijela koja su nacrtali upotrijebivši pri tome sve prostorne figure koje su učili iz stereometrije. Domišljatost i kreativnost učenice Milene Jovanović III -h možete pogledati ovdje a ostalih učenika u videu koji slijedi.

 

 

Učenici, zajedno sa svojim profesorima: Svetlanom Bogojević, Dejanom Mijušković, Miomirom Brajovićem, Ivonom Adžić, Mladenom Jankovićem, Smiljom Vukićević i Mirjanom Pješčić zahvaljuju se posjetiocima na izdvojenom vremenu i ukazanom povjerenju.