U februaru 2019. godine, u okviru projekta „STOP nasilju na internetu“, podržanom od strane Arigatou International – All for children, koji su zajedničkim snagama realizovali Volonterski klub gimnazije i NVO Djeca Crne Gore, realizovana su dva seminara „Uloga nastavnika/učenika u prevenciji i borbi protiv nasilja i govora mržnje na internetu“.

  Seminar je pohađalo 24 učenika trećeg ciklusa (VII, VIII i IX razred) i njihovi nastavnici iz OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Vlado Milić”, OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ iz Podgorice i OŠ „Njegoš” iz Spuža. Voditeljka seminara bila je Vanja Rakočević, pedagogica i autorka trening programa.

Obuka je organizovana kako bi učenici i nastavnici stekli kompetencije potrebne da prepoznaju i suprotstave se nasilju i govoru mržnje u virtuelnom (online) i realnom (offline) svijetu, koristeći postojeće mehanizme u školi i lokalnoj zajednici. Obučavani su i da isplaniraju različite preventivne aktivnosti kako bi podigli nivo svijesti učenika o opasnostima i zloupotrebe djece i mladih putem interneta, ali i o mogućnostima kako da se zaštite. Nakon seminara, u periodu mart-april, učenici i nastavnici su realizovali brojne aktivnosti na nivou svojih škola.