Pedagogica Vanja Rakočević učestvovala je u radu Trećeg kongresa pedagoga, međunarodnog karaktera, koji je održan u Zagrebu, 13–14. septembra 2018. godine.

Naučno-stručni skup „Pedagogija u vremenu promjene“ organizovalo je Hrvatsko pedagogijsko društva, u saradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i ministarke nauke i obrazovanja, prof. dr sc. Blaženke Divjak. Skup je okupio oko 270 pedagoga-stručnih saradnika, studenata i profesora odsjeka za pedagogiju i učiteljskih fakulteta iz Hrvatske, kao i Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kongres je bio koncipiran kroz niz plenarnih predavanja i panel diskusija na kojima su ugledni naučnici i stručnjaci raspravljali o novim naučnim saznanjima i položaju pedagoške nauke i pedagoga s aspekta savremenih promjena, kao i o refleksijama na proces vaspitanja i obrazovanja u vremenu promjene. Polje pedagogije kao nauke, kao i razna pitanja vaspitanja i obrazovanja, predmet su zanimanja sve većeg broja stručnjaka, ne samo iz područja pedagogije, već i drugih naučnih disciplina. Upravo zato je ovogodišnji Treći kongres pedagoga poseban po tome što je pored pedagoga, okupio, kao posebne goste predavače, eminentne međunarodne naučnike.