Povodom godišnjice donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori (20. septembra 1991. god.), članovi biološke i ekološke sekcije s profesoricama Marijanom Laković i Sanjom Ognjanović posjetili su Reciklažno dvorište na Koniku i deponiju.

Savjetnica iz Ministarstva turizma i održivog razvoja Branka Milašinović upoznala je učenike sa značajem pravilnog odvajanja otpada i sa zakonskom osnovom o načinu sakupljanja, selektovanja i recikliranja otpada. Službenici „Čistoće“ Simeun Zarubica i Maja Stojanović objasnili su funkcionisanje reciklažnih dvorišta, kojih u Podgorici ima šest. Učenici su vidjeli različita postrojenja za odlaganje reciklažnog otpada. Prilikom obilaska deponije, rukovodilac Reciklažnog centra Dejan Danilović objasnio im je način funkcionisanja svih sektora deponije. Učenici su bili u prilici da posmatraju traku na kojoj se vrši sekundarno selektovanje otpada, a zatim i način baliranja otpada za reciklažu.

Cilj ove posjete je razvijanje ekološke svijesti o važnosti recikliranja otpada i uspostavljanje saradnje, kako bi reciklažom papira, plastičnih flaša i limenki učenici Gimnazije dali svoj doprinos zaštiti životne sredine. Planiraju se edukativna predavanja učenika (vršnjačka edukacija) i postavljanje korpi za selektivno odvajanje otpada u Školi.