Naši đaci su ugostili 13 učenika iz Ksantena i zajedno sa svojim porodicama pružili im toplu dobrodošlicu. Pobrinuli su se da njihovi gosti osjete porodičnu atmosferu i stvore širu sliku o našim običajima, kulturi i tradiciji. U ponedjeljak, 7. oktobra, u biblioteci škole, direktorica Biljana Vučurović je poželjela dobrodošlicu gostima iz Njemačke i izrazila veliko zadovoljstvo zbog nastavka uspješne saradnje ove dvije škole istakavši važnost širenja intelektualnih, društvenih i kulturoloških znanja kroz interaktivno učenje i druženje u novoj sredini. Koordinatorke, profesorice Kristina Radović i Tanja Bojić su pozdravile goste i istakle spremnost da zajedno kroz kreativne aktivnosti i radionice ispišu nove stranice interkulturalne razmjene.

Psihološkinja Tamara Tanjević je održala interaktivnu radionicu, gdje su svi učesnici razmjene na veoma dinamičan i interesantan način podijelili iskustva i interesovanja. Tokom radne sedmice učesnici razmjene su učestvovali u brojnim zajedničkim aktivnostima u okviru redovne nastave i vannastavnih aktivnosti. Koordinatori iz Ksantena, profesori Beate Scholten i Simon Slatter su tokom posjete našoj školi držali radionice o ljudskim pravima u Omladinskom klubu i zajedno sa svojim učenicima pripremali završnu prezentaciju. U okviru redovne nastave, u saradnji sa predmetnim profesorima, organizovane su posjete učenika i profesora časovima dvojezične nastave i stranih jezika kako bi učenici i njihovi profesori dobili priliku da upoznaju i drugačiji sistem obrazovanja, različite nastavne aktivnosti i, prije svega, osjete atmosferu u kojoj radimo i družimo se.

 U srijedu, 9. oktobra,  organizovan je jednodnevni izlet, koji je bio sjajna prilika da se naši gosti upoznaju sa istorijskim i kulturnim znamenitostima Cetinja, Kotora i Tivta. Naši učenici su svojim zanimljivim pričama vodili goste kroz važne istorijske epohe i otkrili legende o poznatim mjestima u našoj zemlji.

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, obilježen je u saradnji sa našim vršnjačkim edukatorima, koji su upoznali goste sa projektom „Ujedinjenim glasom ka promjeni: Snažno protiv nasilja u školama“, koji je nastao kao rezultat saradnje između naše škole i CAUZ-a (Crnogorske asocijacije za unapređenje zdravlja). Naši vršnjački edukatori Hana Đekić, Neda Perović, Đorđije Radulović i Damjan Šćekić su pripremili zanimljivu radionicu i uključili naše goste u diskusiju. Nakon održane radionice, profesorica fizičkog vaspitanja Sanja Matović je organizovala sportski dan sa učenicima i profesorima obje škole.

 Evropska kuća je takođe otvorila svoja vrata za naše goste i 11. oktobra ugostila učesnike razmjene. Učenici i profesori su se upoznali sa radom ove institucije, aktuelnim projektima i mogućnostima da se mladi ljudi uključe u zanimljive i važne aktivnosti. Tim Evropske kuće je pripremio i prigodne poklone za sve učesnike razmjene.

Posjeta se završila prezentacijom o ljudskim pravima, koju su naši gosti pripremali u Omladinskom klubu tokom boravka, i kratkim filmom o utiscima s razmjene. Roditelji domaćini su pripremili koktel za goste, kojem su prisustvovali svi učesnici razmjene, pedagogica Branka Gojačanin i profesori koordinatori obje škole.

Ovo je bila sjajna prilika da se još jednom povežu naše dvije škole, nastavi odlična saradnja, steknu neprocjenjiva iskustva, prošire vidici i grade dragocjena prijateljstva. U aprilu mjesecu će naši učenici i profesori, spremni za nove izazove, učenja i usavršavanja u potpuno novom kulturološkom svijetu i obrazovnom sistemu, uzvratiti posjetu prijateljima iz Njemačke nastavljajući ovu lijepu priču.

Učenici, učesnici razmjene: Radulović Sara, Rajković Matea, Ličina Luka, Popović Nasta, Belada Anastasija, Mitrović Maša, Miličković Simona, Papić Ilija, Stanić Ognjen, Marđonović Petar, Škerović Danilo, Jovićević Nikola i Marković Relja.