U ponedjeljak, 14. oktobra, u GimnazijiSlobodan Škerović“ svečano je otvoreno XXIV izdanje Nedjelje italijanskog jezika u svijetu izvođenjem predstave „Marko Polo“, čiji je autor Mikele Santaremo. Ulogu Marka Pola tumačio je Rikardo Rigamonti, dok je režiju potpisao Đanluka Barbadori. Tema ovogodišnjeg izdanja Nedjelje italijanskog jezika u svijetu je „Italijanski jezik i knjige: svijet između redova“.

Pred izvođenje predstave, prisutnima se obratila italijanska ambasadorka, gđa Andreina Marsela, koja je istakla značaj kulturne saradnje između Italije i Crne Gore, te podsjetila na brojne inicijative koje je Ambasada Italije pokrenula u protekloj godini.

Na italijanskom jeziku publici se obratila i direktorica Gimnazije, gđa Biljana Vučurović, koja je naglasila važnost prijateljskih odnosa i saradnje pomenenutih država, čiji korijeni sežu još iz vremena italijanske kraljice Jelene Petrović Savoja. Direktorica je izrazila zadovoljstvo što je Gimnazija „Slobodan Škerović“ prepoznata kao partner Ambasade Italije, gotovo već tradicionalno, u ovakvim kulturnim manifestacijama.

Našim učenicima obratio se i sam režiser Đanluka Barbadori, koji je istakao da su podgorički gimnazijalci zaista privilegovani budući da prisustvuju svjetskoj premijeri predstave koja će se u narednom periodu naći na repertoaru pozorišta širom Evrope i svijeta. Barbadori je podijelio svoje uvjerenje da će naši gimnazijalci ovo umjetničko ostvarenje prepoznati kao vrijedno i nezaboravno.

Predstava je bila posebna prilika za savremeno tumačenje lika i djela ovog slavnog istraživača, posebno u godini kada obilježavamo sedam stoljeća od njegove smrti. Ovo je samo jedna od nekoliko manifestacija koje su predviđene u našoj školi, a koje se odvijaju pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Nedjelji italijanskog jezika u svijetu.