Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta „Mediteran” (FIT) organizovao je u četvrtak, 27. aprila, takmičenje u digitalnim vještinama u znak obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Na takmičenju su učestvovale učenice različitih srednjih škola iz više gradova Crne Gore (Podgorica, Nikšić, Cetinje i Kotor). Od učesnica se očekivalo da naprave vebsajt na platformi „Wordpress”, na temu koju su dobile na početku takmičenja. Nekoliko dana prije takmičenja, FIT je organizovao kratku onlajn obuku o upotrebi platforme „Wordpress”.

Događaj je otvoren motivacionim porukama uspješnih žena u ICT-u iz Crne Gore. Na početku takmičenja, da bi ocjenjivanje radova bilo anonimno, svaka učesnica dobila je šifru koja je ujedno bila i naziv njenog sajta, a potom su sve dobile i temu „Žene u ICT-u”, kao i već izdvojen tekst i slike o zadatoj temi. Na raspolaganju su imale 2 h i 30 minuta da na pomenutoj platformi osmisle ideju i završe sajt. Kada je vrijeme isteklo, članovi žirija su izdvojili 10 najboljih radova, nakon čega je planirano da te učesnice prezentuju svoje sajtove i objasne koncept i način njihove izrade. Sve prisutne učesnice dobile su sertifikat o učešću. Na kraju, članovi žirija izdvojili su tri najbolja rada i dodijeljene planirane nagrade sljedećim učesnicama:

  1. mjesto

Katja Pejović - Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica

Nagrada: stipendija za prvu godinu FIT-a

  1. mjesto

Iris Brkanović - Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica

Nagrada: telefon (Crnogorski Telekom)

  1. mjesto

Tamara Jovićević – Gimnazija Cetinje

Nagrada: tablet (Multicom Retail)

 

Sve tri učesnice dobile su i mogućnost besplatnog pohađanja kursa po želji na Akademiji „Logate”.

Nakon dodjele nagrada uslijedilo je fotografisanje. Učenice su uživale u lijepoj atmosferi i druženju.