Učenici  I, II i III razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“ , u pratnji profesorice biologije Marije Kojić, posjetili su 24. 9. 2024. godine manifestaciju „Dan prirodnih nauka“ , koju je organizovao Prirodno-matematički fakultet u Podgorici.

Ovom prilikom učenici su prisustvovali radionici iz Genetike. Učestvovali su u praktičnoj demonstraciji, saznali kako se nasljeđuju i kako se praktično određuju krvne grupe. Rukovali su pipetama i svjedočili izolaciji DNA iz ljudske krvi.

Nakon toga uživali su u ogledima iz čudesnog svijeta hemije. Učenici su mogli vidjeti kako se gaji mikrobilje, naučiti o njegovim nutritivnim vrijednostima i okusiti kakvog je ukusa.

Mikrobiološka radionica omogućila je prisutnima da se upoznaju sa postupkom izrade antibiograma, procesom zasijavanja kultura iz brisa grla, bojenjem po Gramu, te da čuju kako to bakterije ne moraju uvijek biti neprijatelji.

Uživajući u edukativnom sadržaju, učenici su imali priliku, i za interakciju sa demonstratorima, i za sakupljanje utisaka i informacija o potencijalnim karijerama u oblasti prirodnih nauka.