U srijedu, 3. maja, Aktiv engleskog jezika i književnosti predstavio se raznovrsnim aktivnostima.

Učenici su zajedno sa svojim profesorima pripremili debatu na engleskom jeziku „Thinking clearly about speaking freely”, izložbu učeničkih radova „Open a book and open your mind” i kratak muzički performans „The Great Rock N Roll Time Machine”.

Povodom Svjetskog dana slobode medija u dvorištu škole organizovana je debata ne engleskom jeziku na temu „Thinking clearly about speaking freely”. Učenici su nakon istraživačkog rada u grupama izdvojili ključne argumente za debatu i pripremili listice za diskusiju o slobodi medija, jednoj od temeljnih sloboda u demokratskim društvima. Učesnici debate su izvlačili listice i iznosili stavove i argumente, dajući adekvatne primjere iz svakodnevnog života. Poseban akcenat je bio na primjerima gdje se završava sloboda govora i počinje govor mržnje. Učenici-moderatori debate ohrabrili su učesnike da slobodno konfrontiraju stavove i podijele svoje zaključke sa grupom. Debata je protekla u prijatnoj atmosferi uz poštovanje kulture dijaloga.

U holu, ispred biblioteke, izloženi su radovi učenika, koje su pripremali tokom redovne i dodatne nastave. Učenički radovi su prevodi odlomaka poznatih književnih djela koja su obrađivana na časovima teorije i tehnike prevođenja kao i drugi radovi, stripovi, kratke priče i pisma. Uz svoje radove, učenici su donijeli i knjige na engleskom jeziku, autora čija su djela prevodili, kako bi zainteresovani mogli uporediti originalne odlomke sa učeničkim radovima.

U toku velikog odmora obje smjene, učenici su izveli kratak muzički performans. Pjevajući poznate hitove  poveli su nas kroz muzički vremeplov britanske i američke pop-rock scene. Učenici koji su aktivno učestvovali u pripremi i realizaciji programa su: Nina Duborija i Antonija Dedivanović (I-E2), Đina Šišević i Vladimir Vukčević (III-B), Katarina Vučetić (III-N), Ajša Reković (III-I), Antonije Dragićević i Balša Bojanić (III-D), Đorđe Purić (III-E3), Irina Vujošević, Dunja Đuranović i Mina Brajović (IV-I), Lana Lazarević, Emina Hambo, Maša Ilić, Selma Taljanović i Vjera Bulatović (IV-F).