U srijedu, 25. maja, učenici koji izučavaju predmet ekologija i zaštita životne sredine, u pratnji profesorice Julijane Popović, posjetili su Prirodnjački muzej i bili u prilici da uživaju u izložbi  ,,Dva lica prirode – lijek i otrov”.

Kustoskinja u muzeju upoznala je učenike sa ljekovitim i otrovnim vrstama biljaka, gljiva mahovina itd., ukazavši na sličnosti i razlike određenih vrsta i njihovo antagonističko djelovanje. Životinje proizvode otrov da bi odbile predatora ili da bi odbranile svoje potomstvo, pa mnoge od njih svojim jarkim bojama ukazuju na opasan otrov koji posjeduju. Za razliku od životinja, biljke imaju drugačije mehanizme odbrane. One posjeduju cijanogeni glikozid kojim odbijaju predatore. Naposljetku, gljive, kao posebno carstvo sa mnogo različitih vrsta, kako otrovnih, tako i jestivih, razvile su specifične mehanizme za opstanak.

Tokom evolucije organizmi su počeli da uviđaju korist i štetu koje mogu imati jedni od drugih. Kroz primjere ljekovitih i otrovnih produkata živih bića, na izložbi smo mogli upoznati dva lica prirode, koja često nijesu jasno razgraničena, pa možemo reći da otrov za jednu vrstu može biti lijek za drugu.

„Da li će priroda biti otrov ili lijek, zavisi od nas. Racionalno korišćenje blagodati koje nam daje jedini je put ka ozdravljenju”.