Gimnazija „Slobodan Škerović“, kao jedna od prvih srednjih škola, uključena je u realizaciju inicijative „Moje vrijednosti i vrline“, koju su 2015. godine pokrenuli Zavod za školstvo i Unicef Crne Gore. Inicijativa je nastala na temelju potrebe da učenicima i školama obezbijedimo snažniju podršku da razvijaju socijalne i emocionalne kompetencije na kojima se temelje, ne samo bolja akademska postignuća, nego i veći kvalitet budućeg života, mogućnosti zapošljavanja i konstruktivnog učešća u društvenim procesima.

Tim povodom u utorak, 11. septembra, Gimnaziju su posjetili predstavnici UNICEF-a

Delegacija UNICEF-a upoznala se s našim obrazovnim sistemom, tekućim i planiranim reformskim inicijativama radi planiranja finansijske podrške, kvalitetne implementacije i održivosti reformi.

Prvi dio susreta protekao je u razgovoru s učenicima. Razgovaralo se o vrijednostima i vrlinama koje posjeduju oni i njihova generacija, šta mogu svi unaprijediti da bi imali bolju budućnost, kao i koliko i kako je škola doprinijela u formiranju njihovih vrijednosti i vrlina. Na kraju, imali su mogućnost da postavljaju pitanja gostima g-dinu Bobiju Sobrajanu, regionalnom savjetnik za obrazovanje pri UNICEF Ženeva, i g-đi Mihaeli Bauer, zamjenici šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru. Razgovor s učenicima vodili su članovi tima za implementaciju inicijative Marija Gošović, psihološkinja i Igor Radulović, profesor istorije

U drugom dijelu posjete, direktorica Zoja Bojanić-Lalović upoznala je predstavnike UNICEF-a sa životom škole i načinom na koji se ova inicijativa realizovala kroz školske aktivnosti. Pedagogica Vanja Rakočević i profesorice Gordana Trebješanin i Mirjana Pješčić, takođe članice tima za implementaciju inicijative, govorile su o značaju ove inicijative i budućim aktivnostima vezanim za nju.