Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore, povodom Evropskog dana laboratorijske medicine, organizovao je Dan otvorenih vrata za učenike završnih razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“. Cilj ove aktivnosti je promocija laboratorijske prakse i upoznavanje s neophodnim znanjima i vještinama potrebnim za poziv medicinskog/kliničkog biohemičara.

U pratnji profesorica biologije Sanje Ognjanović i Marijane Laković, 22 učenika je posjetilo Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku. Njima su biohemičari približili aktivnosti u laboratoriji i ukazali na značaj laboratorijske dijagnostike u donošenju kliničkih odluka.  Upoznali su ih sa svakodnevnom laboratorijskom praksom, počevši od prijema i uzorkovanja pacijenata, trijaže uzoraka, obrade i analitičkih procedura do izdavanja rezultata.

Učenici su mogli postavljati pitanja i učestvovati u demonstriranju pripreme uzoraka za analizu, te dobiti uvid u procese rada laboratorije. Ovaj interaktivan pristup omogućio im je da stvore realnu sliku o radu laboratorije i njenom doprinosu u dijagnostici i praćenju zdravlja, čime su podstaknuti njihova radoznalost i interesovanje za ovu važnu oblast medicine.

CKLD je učenicima i profesoricama pripremio prigodan poklon u vidu materijala s nedavno održanog XXX Kongresa balkanske kliničko-laboratorijske federacije i II Crnogorskog kongresa kliničke hemije i laboratorijske medicine. Uz to, učenici su dobili i flajere s kratkim opisom pripreme pacijenata za laboratorijska određivanja, kako bi im ukazali na značaj preanalitike u laboratorijskoj medicini.