Profesor istorije Radomir Radonjić juče je održao ogledni čas u odjeljenju IIIA na temu „Uspostavljanje dinastije Petrović-Njegoš”.

Čas je započeo analizom izrekâ i citata (npr. Slogom rastu male stvari, a neslogom se najveće raspadaju; „Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al' zube polomi!”), koji upućuju na istorijsko-društveni kontekst ovog perioda u Crnoj Gori. Nakon toga, učenici su uz podršku nastavnika objasnili kako je došlo do uspostavljanja dinastije Petrović-Njegoš i koji su bili njeni najznačajniji predstavnici. Glavni dio časa imao je za cilj da učenici preuzmu različite uloge (mladih ljudi, žena i osoba na pozicijama) i da, u okviru malih grupa, promišljaju i opišu kako misle da bi izgledao njihov život iz tih perspektiva u Crnoj Gori u XVIII vijeku.

Na samom kraju časa, profesor je pokazao kako izgleda jedno karakteristično oruđe borbe za slobodu i otpora crnogorskog naroda tog vremena: kratki mač ‒ jatagan, te ih upoznao sa njegovim porijeklom. Nakon toga dva dobrovoljca ‒ učenica i učenik, demonstrirali su crnogorsko oro.