Gimnazija je 14. novembra obilježila Dan Njegoševog rođenja prigodnim kulturno-umjetničkim programom u holu ispred školske biblioteke.

Prisutni su bili u prilici da pogledaju interaktivnu izložbu „Iskra u kamenu”, koju je osmislila i sa svojim učenicima realizovala profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Maja Sekulović. Prvi dio interaktivne izložbe čine učenički radovi inspirisani Njegoševim djelom, simbolično povezani svjetlošću iz kamena, iz kojeg izlazi Njegošev lik. Njega je na posteru od dva metra naslikala učenica Dunja Đuranović, koja je dala nemjerljiv doprinos realizaciji cjelokupnog programa. Drugi dio izložbe osmišljen je na principu igre „Nastavi stihove i osvoji” u kojoj su učestvovali učenici, gdje su za odrecitovane stihove dobili – majicu, ceger ili bedž sa Njegoševim stihovima na njima.

Program, koji je vodila učenica Milica Đoković, obilježio je nadahnuti tekst profesorice crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Gordane Vučinić o crnogorskom gorostasu, simbolu kulturne istorije, vladaru i pjesniku koji je daleko nadmašio svoje doba, a njegove riječi poruke su za vječnost.  

Za muzičko-dramski dio programa zaduženi su bili učenici Bobana Otašević i Petar Vlahović, koji su kroz recitovanje i glumu prezentovali Njegoševe stihove, dok je Dvoržakov „Romantični komad” na violini izveo učenik Jonas Sekulović.                                    Direktorica Biljana Vučurović otvorila je program i iskazala zadovoljstvo što zajedno sa učenicima i profesorima obilježavamo 209 godina od rođenja najslavnijeg pjesnika Crne Gore. „Njegoš je pjesnik kome se svi vraćamo tražeći u njemu odgovor za sve tajne kojima smo okruženi. Zaranjanjem u njegovu zagonetku, snažimo se na putu da riješimo svoju. Istaknut po ideji borbe za opstanak poštujući etička načela, čojstvo i junaštvo kod njega su važile kao posebne vrline. U izrazu nije trošio ni riječ više nego što je morao pa kazuje jedino ono čemu ne može odoljeti… Dajemo omaž najtragičnijem pjesniku Crne Gore i njegovoj bistroj misli koja je ponirala od najdubljih sfera do najoštrijih bridova  rađajući  izvite iskre. Svečarski, na ovom mjestu oživljavamo Njegošev duh, a svakodnevno citiran,  započeo je treći vijek života. Ispunio je zavjet svojih stihova jer voskrsenjem smrt je porazio” – kazala je direktorica Vučurović. Škola je pružila apsolutnu podršku u realizaciji same izložbe, kao i u ideji štampe.

Na pauzama između časova, učenici su bili u prilici da preko razglasa čuju audio-knjigu „Što je čovjek, a mora bit čovjek”, koju je sa svojim učenicima pripremio profesor Marko Spaić.

Učenici čiji radovi su dio izložbe: Mina Brajović, Lana Vujošević, Lana Lazarević, Maša Ilić, Cana Bulatović, Matija Ćorović, Itana Ćetković, Katarina Popović, Ksenija Despot, Ivona Banović, Luka Brajević, Ognjen Stojanović, Miona Bulatović, Andrea Pajović, Hristina Živković, Tamara Andrić, Ivona Popović, Anika Vujović.