Svjetski dan zaštite životinja upozorava nas na položaj ugroženih životinja i važnost njihove zaštite. Cilj ovog obilježavanja jeste poboljšanje odnosa prema životinjskim vrstama širom svijeta i pružanje podrške pojedincima, grupama i organizacijama koje se brinu o životinjama. Tim povodom, učenici – članovi Eko odbora i Biološke sekcije, u pratnji profesorica Sanje Ognjanović i Marijane Laković, posjetili su Edukativnu stanicu „Zeta“. Ovaj vid saradnje sa Centrom za proučavanje prica (CZIP) omogućio je učenicima da se upoznaju sa načinom i značajem prstenovanja prica.

Naučno prstenovanje ptica je istraživačka metoda bazirana na individualnom markiranju ptica. Bilo kakav nalaz prstenovanja ptica, bilo njihovim hvatanjem i kasnijim puštanjem na slobodu ili kasniji nalaz prstenovane uginule ptice na terenu, može pružiti važne informacije o njihovom načinu života. Ovo je jedna od najefikasnijih metoda za izučavanje biologije, ekologije, ponašanja, pokreta, uspješnosti gniježđenja i populacije ptica.

Kako su objasnili iz CZIP-a, praćenje prstenovanih ptica omogućava da se definišu njihovi migratorni putevi, što obezbjeđuje krucijalne informacije za planiranje uspostavljanja sistema zaštićenih područja za ptice.