U Gimnaziji „Slobodan Škerović” nastavljena je  realizacija  javnih časova. Tako su već u srijedu, 18. maja, povezujući hemiju i biologiju, profesorice Jasmina Bošković i Marijana Laković održale  čas „Marihuana ‒ teška ili laka droga”.

Čas je osmišljen na način da su učenici predstavljali rezultate rada svojih grupa jer su, prethodno, dobili istraživačke zadatke i materijal za pripremu izlaganja. Kao predstavnici tri grupe koje su izučavale materijal u vezi sa sadržajem iz biologije, Dunja Manojlović,  Andrea Aletić i  Alen Ganjola, upoznali su prisutne sa sistematikom i karakteristikama biljke Cannabis sativa iz roda Rosace (ruže), koja je zbog svojih svojstava najčešće korišćena droga. Koji su simptomi izazvani uzimanjem ove droge i kako djeluje na respiratorni, kardiovaskularni i nervni sistem, samo su neka od pitanja na koja smo mogli čuti odgovore. Iz ugla hemije saznali smo da THCA, koji se nalazi u marihuani, nema psihoaktivan efekat, međutim, pri zagrijavanju prelazi u THC koji ispoljava svoje psihoaktivno dejstvo  nekoliko časova nakon konzumacije. Zbog svoje hemijske građe teško se izbacuje iz organizma što dovodi do negativnih posljedica. Kako se vrši testiranje objasnili su nam Cana Bulatović, Milena Ćetković i Petar Vlahović, predstavnici preostale tri grupe, koristeći znanje iz hemije.

Istog dana, u biblioteci škole, šesti i sedmi čas, profesorica Mirjana Perović i bibliotekarka Sanja Marjanović, s učenicima II-F, II-H, IV-F i IV-N, održale su javni čas kroz korelaciju predmeta CSBH jezik i književnosti i biblioteke – „U dane jezika, odužujemo se knjizi i biblioteci”. Učenici su održali prezentaciju koja je sadržala istorijski pregled poznatih biblioteka i citate o čitanju, čitaocima, književnim djelima, rječnicima itd., propraćenu probranim ilustracijama i muzikom Musorgskog.  Zatim je vođen zanimljiv razgovor o percepciji biblioteke, čitalačkim navikama i odnosu prema klasičnoj knjizi i elektronskoj formi knjige.

Na kraju sedmice, 20. maja, održan je čas biologije „Najčešće bakterijske infekcije kod čovjeka i mjere zaštite” koji je profesorica Julijana Popović pripremila sa učenicima odjeljenja I-i, uz podršku njihovog odjeljenjskog starješine Dragoljuba Pajovića. Uz kreativno osmišljene zadatke, učenici su učestvovali u kvizu, te pristupili grupnoj vježbi u okviru koje su analizirali mikroskopske preparate i razmatrali teorijska pitanja koja su se odnosila na različite vrste bakterija (npr. stafilokokus aureus, salmonela, ešerihija koli…). Na kraju časa, učenici su predstavili rezultat grupnog rada, te omogućili roditeljima i ostalim prisutnim na času da i sami pogledaju kako ove bakterije izgledaju pod mikroskopom.     

Časovima su prisustvovali brojni roditelji, učenici ostalih odjeljenja, kolege i koleginice, direktorica Biljana Vučurović i pomoćnici direktorice Ana Aranitović i Miomir Brajović, kao i predstavnice Pedagoško-psihološke službe Marija Gošović, Gordana Arsović i Vanja Rakočević.

 

NASTAVLJENA REALIZACIJA JAVNIH ČASOVA U Gimnaziji „Slobodan Škerović” nastavljena je realizacija javnih časova. Tako...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Tuesday, 24 May 2022