Učenici Gimnazije „Slobodan Škerović‟ već nekoliko godina imaju mogućnost da se prijave za neku od stipendija koje nudi Gete institut Beograd, jer je naša škola jedna od 1800 škola širom svijeta, jedina u Crnoj Gori, dio inicijative „Škole: partneri budućnosti” odnosno dio PASCH programa. Ovog ljeta učenici su boravili u Kelnu, Atini, Ano Chori (Grčka) i Wirzburgu.

Za vrijeme boravka posjetili si i Diseldorf, Bon, Partenon, Muzej njemačke istorije i mnoge druge znamenitosti. Takođe, imali su priliku da posjete Univerzitet u Kelnu i dobiju informacije o eventualnom upisu na nekom od univerziteta. Upoznali su se s kulturama različitih zemalja, saznali nešto više o njemačkoj kulturi, poboljšali znanje njemačkog jezika, ali i predstavili svoju zemlju.

- Na ljetnjem kampu u Atini, koji se održvao od 6. do 15. jula, učestvovala je učenica Maša Racković (1f). U istom tom periodu održan je ljetnji kamp u gradiću Ano Chora (Grčka), na kom je učestvovala Jovana Jaćimović (1e).

Učenici Andrija Strugar (3l) i Nikola Miladinović (2f) učestvovali su na omladinskom kursu u Kelnu, od 8. do 28. jula, a Matija Manđarelo (2e) učestvovao je na kampu u Wirzburgu od 5. do 25. avgusta 2018. god.

„Boravak u Njemačkoj tokom ovog kursa bio je jedno izuzetno iskustvo, koje mi je omogućilo da poboljšam znanje njemačkog jezika i da upoznam ljude iz cijelog svijeta. Stoga, svim učenicima koji cijene takva iskustva predlažem da se prijave za neku od mnogobrojnih PASCH stipendija‟, riječi su jednog gimnazijalca dobitnika stipendije.