Ključne kompetencije su dinamička kombinacija znanja, vještina i stavova potrebnih svim pojedincima za  razvoj sopstvenih vrijednosti i integriteta.

Kroz primjenu ključnih kompetencija, članovi Ekološke sekcije su na interesantan način i različitim metodama opisali bogatstvo i neprocjenjivi značaj ovog prirodnog rezervata prepoznatljivih i zaštićenih vrsta.

U uvodnom dijelu časa učenici su procentualno predstavili rezultate realizovane ankete, s ciljem da provjere postojeća znanja o biološkom, geografskom i kulturno-istorijskom značaju Skadarskog jezera. Nakon toga su kroz prezentaciju upoznali prisutne s međunarodnim značajem, geografskim fenomenom, kao i brojnim manastirima ovog područja. Zanimljivom  reklamom,  koju su učenici snimili i na engleskom jeziku, predstavljen je i turistički značaj Skadarskog jezera. Kvizom znanja kroz igru je utvrđen  stepen usvojenih znanja.

U završnom dijelu časa učenici su predstavili i podijelili flajere o Skadarskom jezeru, koje su samostalno kreirali za ovu priliku, a realizovana je i anketa s ciljem evaluacije efikasnosti metoda i oblika rada.

Čas su organizovale profesorice biologije Anica Medenica, Marija Kojić i Ljiljana Jovićević, a prisustvovala je i pedagogica Vanja Rakočević.