Ученици Гимназије „Слободан Шкеровић”, с наставницом Милијаном Зиндовић, посјетили су, 11. јуна, Електротехнички факултет у Подгорици. У оквиру љетње школе, под агендом „Зелена енергија је будућност ‒ о њој учимо, она припада нама”, ученици су имали прилику да боље разумију обновљиве изворе енергије.

Кроз низ занимљивих предавања научили су како можемо искористити енергију вјетра, воде, Сунца и термалних извора. Упознали су се с позитивним ефектима које доноси употреба обновљивих извора енергије, али и с одређеним недостацима и потешкоћама које доносе непредвидљиви временски услови. Научили су да производња енергије мора одговарати потрошњи, али и да постоје системи складиштења електричне енергије. Упознали су се с производњом електричне енергије у Црној Гори и плановима који би требало да унаприједе употребу обновљивих извора енергије. Након презентација ученици су имали прилику да кроз квиз покажу такмичарски дух и знање које су усвојили. Наши ученици Стефан Брајковић (1-Н), Слађана Ћирковић (3-Х) и Уна Ђукић (3-Х) заузели су прва три мјеста.

Посматрајући с аспекта екологије и неограничености ресурса, присутни су могли закључити да су обновљиви извори енергије будућност. А да би њихова употреба била ефикасна, неопходно је комбиновати природне изворе.