U etno selu Stanišić, od 10. do 12. novembra 2023. godine, održana je Konferencija direktora i direktorica PASCH-škola iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Inicijativa „Škole: Partneri budućnosti” (PASCH) predstavlja mrežu od preko 2.000 škola širom svijeta s posebnom vezom sa Njemačkom. U ime  JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ Konferenciji je prisustvovala pomoćnica direktorice Jelena Dakić.

Cilj ovog okupljanja bilo je produženje PASCH-ugovora naše škole, jedine gimnazije u Crnoj Gori s ovim statusom.  Prvog dana organizovana je posjeta Gete institutu u Beogradu i razgovor sa dr Sinišon Vučenovićem, koji je zadužen za PASCH škole u Srbiji i Crnoj Gori.

Iste večeri svi učesnici su kratko predstavili škole čiji su rukovodioci, a prisutnima se obratio i direktor Gete instituta dr Cristoph Veldhues. Drugog dana realizovane su tri radionice čija je tema bila školska klima i kultura, smanjenje svakodnevnog stresa svakog pojedinca u školi, a demonstrirane su i brojne konkretne vježbe koje se mogu primijeniti u nastavi. Dio radionice održan je u JU Gimnaziji „Filip Višnjić“, koja je ugostila sve učesnike Konferencije.

Posljednjeg dana održana je još jedna radionica na kojoj su predstavljene naredne aktivnosti u okviru PASCH-škola, a koje će se realizovati u ovim državama. Učesnici su dali predloge u cilju njenog poboljšanja. Predočeni su i zahtjevi koje bi trebalo da ispune PASCH-škole kabinet njemačkog jezika, za koji može biti obezbijeđena neophodna tehnička podrška. Biti dio ove inicijative velika je privilegija, koja u budućnosti obezbjeđuje i saradnju s nekom drugom školom koja je u ovom programu.