U proteklom periodu održan je niz javnih časova kojima su prisustvovali roditelji, nastavnici, učenici, sadašnji i bivši, ali i kolege iz drugih škola i regiona.

U petak, 7. maja, održan je online javni čas iz istorije na temu „Istorija Jevreja na tlu Crne Gore”. Čas je održan s učenicima svih razreda dvojezičnih odjeljenja u našoj školi. Inspirisan je radionicom profesora istorije Igor Radulovića, koja je dio projekta „Bogatstvo različitosti – Kulturna istorija manjina u Crnoj Gori”, koju je podržao Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Udruženje profesora istorije Crne Gore (HIPMONT). Cilj časa bio je da se podigne svijest učenika o istoriji i kulturi manjinskih naroda u našoj državi. Kroz niz aktivnosti učenici su istakli značaj ove teme, ali i pokazali svoje razumijevanje i kritičko promišljanje. Času su, između ostalih, prisustvovali i Miloš Vukanović iz CGO-a i Nataša Kostić, profesorica istorije iz Mladenovca, kao i predstavnice PP službe Marija Gošović i Gordana Arsović.

U ponedjeljak, 10. maja, profesorica biologije Marijana Laković, održala je online čas „Ribe (adaptacije na život u vodi, građa, karakteristični predstavnici, ekologija i značaj)”. Učenici Tayra Redžepagić, Petar Vlahović, Tina Marković, Neda Stijepović i Milica Đukić su kroz analizu morfološke građe i disekciju na primjeru pastrmke objasnili adaptaciju na život u riječnoj vodi. Učenice Milena Ćetković, Natalija Mićunović, Andrea Lutovac, Katarina Keković, Cana Bulatović i Jana Vujović su kroz prezentaciju analizirale morfološku i anatomsku građu krapa, koji je inače autohtona vrsta Skadarskog jezera, i njegovu adaptaciju na uslove života. S karakterističnim predstavnicima autohtonih i alohtonih vrsta riba u Skadarskom jezeru upoznali su nas Amar Čirgić, Alen Ganjola, Željko Miličković, Ivan Crvenica i Matija Ćorović. O ekološkom značaju govorila je Anđela Šekularac, a kroz kviz koji su pripremile Jana Đalović, Iva Burić, Milica Đukić i Neda Stijepović ostali učenici imali su mogućnost da provjere usvojeno znanje. Času je prisustvovala i pedagogica Vanja Rakočević.

Tijana Kostić, profesorica španskog jezika, pripremila je online javni čas „Španija i Latinska Amerika – osvrt na kulturu, ples i drevne civilizacije” koji je održan u utorak, 11. maja. Na času su nas učenici kroz prezentacije, slikom, riječima i muzikom proveli kroz različite sfere hispanske kulture i civilizacije. Svi učesnici i gosti imali su priliku da se upoznaju s osnovnim tekovinama drevnih civilizacija Asteka, Maja i Inka, da slušaju o životu i djelima velikog Pikasa, El Greka i  Dalija, ne propustivši priliku da pomenu i njegovog velikog prijatelja Luisa Bunjuela i njihov zajednički projekat – jedan od prvih nadrealističkih filmova „Andaluzisjki pas”. Kroz meksički praznik Dan mrtvih smrt smo posmatrali iz sasvim novog ugla, kao prelazak u drugi i ljepši svijet, gdje pokojnici žive dok god su živi oni koji ih se sjećaju i koji im svake godine priređuju zabavu i proslavljaju njihov silazak među žive. Taj dan se obilježava muzikom, dobrom hranom i veseljem. Vremena je bilo i za komentare i lične utiske u vezi sa svakom temom. Čas smo završili zaključkom da se gramatika može vremenom i zaboraviti, ali da je opšta kultura ono što je bitno i što ostaje za cijeli život.

 

JAVNI ČASOVI U proteklom periodu održan je niz javnih časova kojima su prisustvovali roditelji, nastavnici, učenici,...

Posted by JU Gimnazija "Slobodan Škerović" on Tuesday, 18 May 2021