Алекса Дамјановић освојио је прво мјесто на Државном такмичењу из хемије, 2. категорија. Његова менторка професорица Драгана Илић каже да је највећи успјех сваког професора када доживи да ученик напредује и да се посебно истакне из области коју воли. Алекса је показао озбиљност, зрелост и, наравно, пожртвованост без које нема успјеха. Успјеси на такмичењима говоре све!

Алекса сматра да се таленат и вјера у себе лако губе нераду. Уколико би неко помислио да су успјеси засновани само на таленту, преварио би се. Уз довољан рад, жртвовање и љубав сваки циљ је достижан и сваки задатак рјешив. Спремање за такмичење тешко је временски уоквирити јер је хемија нешто што воли и учи још од основне школе.  Знање је стицао уз помоћ добрих професора, али и самостално, па је одлучио да га тестира на вишем нивоу.

Жели послати поруку другима да и ону најмању искру талента његују, усавршавају се и да буду сигурни да могу успјети. Један од основних закона хемије каже да колика маса реактаната изреагује у реакцију, толика ће се маса производа добити. Исто се пројектује на живот, колико жртвујемо и радимо толико добијамо.