U okviru projekta „Mentalna ekologija”, na radionici koja je održana u petak, 15. aprila 2022. godine, učenici Gimnazije pratili su predavanje dr Dragana Hajdukovića, začetnika ideje „Crna Gora ‒ ekološka država”, koji je govorio o globalnom zagrijavanju planete Zemlje, stepenu zagađenja, ratu „civilizacije” sa prirodom, značaju fitoplanktona za život i brojnim drugim zanimljivim temama.

Andrijana Popović, psihološkinja sa master radom na Filozofskom fakultetu u Beogradu i specijalističkom studijom „Ličnost i moda”, bila je gostujući predavač u četvrtak, 21. aprila 2022. godine. Razmjenjujući sa đacima mišljenja o empatiji u umjetnosti, kroz niz zanimljivih igara „u demokratskom krugu”, pomogla im je da osjete magiju ljudske ljepote.

Vizuelna umjetnica i autorka projekta Milena Živković na radionici posvećenoj kubizmu, umjetničkom pravcu u modernoj umjetnosti, predočila je učenicima da sa njim umjetnička slika više nije renesansni „prozor u svijet” već istraživanje fenomena gledanja, što umjetnika dovodi u dinamičnu poziciju. Kroz individualni rad svih učesnika, te neposrednu primjenu slikarske tehnike kolaž, koja predstavlja jedan od aspekata sintetičkog kubizma, aktiviran je kreativni potencijal kod učenika.

Učenici i profesorice Smilja Vukićević i Ljiljana Jovićević u narednom periodu kreiraće mikrozakone sa zajedničkim ciljem ‒ „od danas malo mijenjam svijet”.