Ученици Гимназије „Слободан Шкеровић” били су учесници курса „Класици српске књижевности”, одржаног у Тршићу од 13. до 22. августа.

 Катедра за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Београду у сарадњи са Научно-образовним културним центром „Вук Караџић” у Тршићу уприличила је дочек ученика из Црне Горе, Србије и Републике Српске. Ученици Балша Кићовић, Ксенија Рајковић, Ксенија Ашанин, Петра Николић и Јована Зајић нашли су се раме уз раме са вршњацима из региона, поручујући да је ово искуство за њих било драгоцјено и важно.

Током седам наставних дана, гимназијалци су се упознали са класицима народне, дубровачке, средњовјековне и савремене књижевности, али и уживали у излетима и слободним активностима. Посјете родној кући Вука Стефановића Караџића и манастиру Троноша само су неке од важних активности у којима су ученици средњих школа учествовали. Приликом посјете кући утемељитеља и реформатора српског језика, могли су да чују важне податке из живота породице Караџић, упознају се са информацијама на књижевној, али и историјској вертикали. Посебну пажњу привукао је податак о постојању два аутентична предмета сачувана из породице Караџић. Посјета манастиру Троноша обогатила је њихова знања информацијама о култури и историји, укључујући посјету музеју у склопу манастира.

Прва генерација полазника овог курса имаће прилику да напише радове који ће касније, интерном селекцијом, бити објављени у Зборнику радова полазника НОКЦ „Вук Караџић”, а под менторством професора са Филолошког факултета у Београду, који су им били предавачи.

Ученици из три државе су, подијељени у двије групе, слушали предавања у културном центру, учествовали у дискусијама и присјећали се најбитнијих података из поменутих књижевних раздобља. Поред тога, често су имали прилику да се упознају са њима непознатим дјелима, па ће у својим радовима моћи да се осврну и на њих.

Неки од предавача били су проф. др Бошко Сувајџић, проф. др Предраг Петровић, проф. др Мина Ђурић, проф. др Славко Петаковић, као и студенти докторских и мастер студија Филолошког факултета у Београду.